Pardus İndirme - Yerelleştirilmiş Milli Sistemimiz

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Pardus İndirme - Yerelleştirilmiş Milli Sistemimiz

Mesaj gönderen shampuan »

Pardus'un ortaya çıkış ve geliştirilme öyküsü oldukça geçmiş yıllara dayanıyor. Erken sürümleri bilenler arasında oldukça büyük bir heyecan yaratmıştı. Gel zaman git zaman pardus'a geçen devlet kurumları da oldu ancak bir süre proje rafa kaldırıldıktan sonra TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından yeniden devam edilmeye başlandı. Şu anda gayet stabil çalışıyor ve ben çok beğendim. Hakkında en iyi video şurada yayınlanıyor:

Pardus, tamamiyle "yerli ve milli" bir işletim sistemi değildir. Eskiden beri zaten var olan ve geliştirilmekte olan bir linux ana dağıtımı olan Debian'ın modifiye edilerek yerelleştirilmiş halidir. Bu yerelleştirme şahsi görüşüme göre çok başarılı olmuştur. Zira önceki sürümler bazı/birçok sorunlara sahipti.

Bir linux dağıtımı olan Pardus, adını çok eskiden anadolu'da varlığını göstermiş ve nesli kurumuş bir pars cinsinden alıyor. Proje bugün kişisel kullanıcılar, devlet kurumları, akıllı tahtalar, elektronik otomasyon yazılımları ve sunucular için farklı versiyonlarda sunuluyor.

Anasayfası:

https://www.pardus.org.tr/

Anasayfasına eriştiğinizde bu birkaç sürüme erişmek için sayfanın üst kısmından indir -> sürümler deyin. Yeni açılan sayfada XFCE sürümü (hafif ve hızlı), GNOME sürümü (daha ağır ve fakat daha havalı, ilginç temaya sahip), Sunucu sürümü (ilkel siyah ekran ile gelir, istenirse masaüstü teması eklenebilir), Pardus ETAP (akıllı tahta sürümü), Pardus ARM (ARM mimarili işlemciye sahip tüm donanımlar için özel sürüm) gibi versiyonlara erişebilirsiniz.

https://www.pardus.org.tr/surumler/

Bilgisayarınız eskiyse muhakkak XFCE versiyonunu tercih etmelisiniz. Esasen yeni bilgisayarlara da kurulabilen bu sürüm adını, XFCE masaüstü ortamından almaktadır. Geliştiricisi XFCE takımıdır (ecnebi bir geliştirici ekibi). Bu masaüstü ortamı doğal olarak diğer linux türlerinde de olabiliyor ya da olmayanlara kurulabiliyor. Az kaynak tüketmesi ve atak olması dolayısıyla tüm bilgisayarlar için ideal bir masaüstü ortamıdır. Çok az bug'a sahiptir ve yüksek kararlılıkla çalışır.

GNOME versiyon ise, standart alışılmış, altta görev çubuğu üstte masaüstü ikonları şeklindeki "geleneksel masaüstü" stilinin aksine kendine has, hoş görünümlü, orjinal ve havalı bir yapıya sahiptir. Çok kaynak tüketir yeni olmayan bilgisayarlarda biraz yavaş çalışabilir. Alışılmışın dışında bir arayüz kullanmak istiyorsanız ve bilgisayarınıza güveniyorsanız bu versiyonu seçin.

ETAP versiyonu akıllı tahtalar için. Lakin tablet gibi cihazlara da yüklenebildiğine dair bir yerlerde notlar okuduğumu hatırlıyorum ama emin değilim.

Şurada Pardus hakkında konuştuk ve bir video yükledim:
viewtopic.php?f=30&t=212163

Son olarak sürekli windows kullanmak size birşey kaybettirmez. Ancak bazen değişiklik yapmak, yeni yollar keşfetmek iyidir. Bir fotoğrafı photoshopla değil de başka bir programla kırptığınızı düşünün. Kolayca yapabiliyorsanız o da sizin için alternatif ve ideal bir yoldur. Bilgisayarınızda ömür boyu windows kurmak zorunda değilsiniz. İsterseniz dual-boot olarak bu sistemi de kurup kullanabilirsiniz; bu da sizin için alternatif ve ideal bir yol olabilir.

Şu anda Türkiye'de sayısını bilmediğim kadar devlet dairesi var. Belediyeleri düşünün. Defterdarlıkları, hastaneleri, okulları; iski gibi, tedaş gibi kurumları ve dahasını düşünün. Bu kurum ve kuruluşların sadece yarısı, microsoft'a lisans ücreti ödemezse bu, yıllık milyon dolarlarca kar demektir. Zira aşağıdaki videoda iski şirketinin nasıl ve ne kadar kar eldesi sağladığını öğrenebilirsiniz:

AFAD'da pardus:

Pardus Hakkında Wiki sayfası:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Pardus_(i ... m_sistemi)

Hakkında kitap da yazılmış ve bir oturum programı yapılmış:

Evet, Pardus hakında bilgiler böyle. Denemenizi öneririm.

İyi çalışmalar...
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Re: Pardus İndirme - Yerelleştirilmiş Milli Sistemimiz

Mesaj gönderen krocix »

Moon star sözlük gibi etki oluşturmasını diliyorum.Kullananlar memnuniyetini dile getiriyor (şu an sadece sen ve başka birini dinledim ama olsun).İnşallah daim olur arkası gelir.Dediğin gibi israfı da önler.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Re: Pardus İndirme - Yerelleştirilmiş Milli Sistemimiz

Mesaj gönderen shampuan »

İnşallah.
Eğer geçiş süreci bilinçli şekilde yönetilirse evet, israfı önleme potansiyeli yüksek.
Ancak bürokrat kesimi "geçiş için memurlarımıza kurs verdik, sistemlerimizi yükseltem için ühüüüü bir sürü masraf oldu" diyerek yine kendi kurum bütçelerinden ve yetmediği yerde hazineden hüpletebilirler.
Şu zalım dünyada herşey insanın elinde.

Sen bir Pardus kullanıcısı değilsin diyelim.
Yine de sana faydası döner, dediğin gibi israf önlenirse.
Yani kullanana da kullanmayana da yarar bir proje.

“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön