Uzun zamandır Microsoft yazılım mühendisi olan Raymond Chen, yakın zamanda bir oyun geliştiricisinin X'te sorduğu ilgi çekici bir retro-teknoloji sorusuna yanıt verdi. Geliştirici, DOS'tan Windows 3.x'e ve son olarak klasik Win9x GUI'sine geçiş yapan Windows 95 kurulum süreci sırasında kullanılan üç farklı kullanıcı arayüzü hakkında bilgi aldı. Chen, bunun Windows 95 yapılandırma deneyimi için gereken kod miktarını en aza indirmek için kasıtlı bir tasarım tercihi olduğunu açıkladı.
Deneyimli PC kullanıcıları, Win9x ekosistemindeki MS-DOS kodu ile GUI ortamı arasındaki tuhaf ilişkinin farkında olabilir. Ancak Chen'e göre, Windows 95 kurulum programına yerleştirilmiş çoklu işletim sistemi desteği, ilk bakışta göründüğünden çok daha karmaşıktı .
Windows'un evrimini şekillendirmede 30 yılı aşkın deneyime sahip olan Chen, dünyanın en yaygın kullanılan yazılım platformlarından birinin gizli inceliklerine dair derin içgörülere sahiptir. The Old New Thing blogunu yazarken, Windows 95 kurulumunun sistemleri üç olası başlangıç noktasından yükseltmek için tasarlandığını söyledi : MS-DOS, Windows 3.1 ve Windows 95'in kendisi. Bu zorunluluk, üç farklı bilgi işlem ortamıyla uyumluluk ihtiyacını dikte etti.

Kurulum programı öncelikle bir MS-DOS uygulaması olarak yazılmıştı ancak farklı görevleri gerçekleştirmek için üç farklı işletim sisteminde çalışacak şekilde tasarlanmıştı. Kurulum MS-DOS isteminden başlatıldığında DOS bölümü gerekliydi çünkü Win9x ortamına erişmek, önce sabit diske kurulmadan imkansız olurdu.
MS-DOS kurulum bileşeni, Windows 3.1'in minimal bir sürümünü kurdu - kurulum aracının 16 bitlik bölümünü desteklemek için yeterli. Bu minyatür Windows 3.1 ortamına önyükleme yaptıktan sonra, 16 bitlik GUI kurulum programı başlatılırdı. Bu uygulama ayrıca tam bir Windows 3.x ortamında veya önceden kurulmuş bir Windows 95 işletim sisteminde bile çalışabilir ve kullanıcıların gerekirse bozuk bir sistemi onarmasını sağlardı.

Chen, 16 bitlik Windows uygulamasının sürecin merkezinde yer aldığını, çünkü "gerçek" Windows 95 kurulumu için gereken görevlerin çoğunu üstlendiğini açıkladı. Bu grafiksel arayüz kullanıcı etkileşimini yönetti, yapılandırma verilerini topladı, hangi işletim sistemi bileşenlerinin kurulacağını belirledi ve uygun sürücüleri seçmek için donanım algılaması gerçekleştirdi.
Windows 95 dosyaları ve sürücüleri sisteme kopyalandıktan sonra, 16 bitlik kurulum Win9x ortamına önyükleme yaptı. Üçüncü ve son kurulum aşaması, yazıcıları kurma ve diğer çevre birimlerini yapılandırma gibi görevleri ele alarak kurulumu sonlandıran gerçek bir Win32 uygulamasını içeriyordu.
Bu üç kurulum programını birbirine zincirleyerek Microsoft, üç ana kurulum senaryosunun hepsinde tek bir kod tabanını yeniden kullanarak geliştirmeyi kolaylaştırabildi. Geliştirici, "Her program sizi hedefe bir adım daha yaklaştırıyor. Ve her şey yalnızca bir kez uygulandı," dedi.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/105657-wi ... ovide.html