Windows 95 kurulum sırasında üç farklı işletim sistemi kullandı

Windows 2000,ME,98 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19690 kez

Windows 95 kurulum sırasında üç farklı işletim sistemi kullandı

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Uzun zamandır Microsoft yazılım mühendisi olan Raymond Chen, yakın zamanda bir oyun geliştiricisinin X'te sorduğu ilgi çekici bir retro-teknoloji sorusuna yanıt verdi. Geliştirici, DOS'tan Windows 3.x'e ve son olarak klasik Win9x GUI'sine geçiş yapan Windows 95 kurulum süreci sırasında kullanılan üç farklı kullanıcı arayüzü hakkında bilgi aldı. Chen, bunun Windows 95 yapılandırma deneyimi için gereken kod miktarını en aza indirmek için kasıtlı bir tasarım tercihi olduğunu açıkladı.

Deneyimli PC kullanıcıları, Win9x ekosistemindeki MS-DOS kodu ile GUI ortamı arasındaki tuhaf ilişkinin farkında olabilir. Ancak Chen'e göre, Windows 95 kurulum programına yerleştirilmiş çoklu işletim sistemi desteği, ilk bakışta göründüğünden çok daha karmaşıktı .

Windows'un evrimini şekillendirmede 30 yılı aşkın deneyime sahip olan Chen, dünyanın en yaygın kullanılan yazılım platformlarından birinin gizli inceliklerine dair derin içgörülere sahiptir. The Old New Thing blogunu yazarken, Windows 95 kurulumunun sistemleri üç olası başlangıç ​​noktasından yükseltmek için tasarlandığını söyledi : MS-DOS, Windows 3.1 ve Windows 95'in kendisi. Bu zorunluluk, üç farklı bilgi işlem ortamıyla uyumluluk ihtiyacını dikte etti.

Resim

Kurulum programı öncelikle bir MS-DOS uygulaması olarak yazılmıştı ancak farklı görevleri gerçekleştirmek için üç farklı işletim sisteminde çalışacak şekilde tasarlanmıştı. Kurulum MS-DOS isteminden başlatıldığında DOS bölümü gerekliydi çünkü Win9x ortamına erişmek, önce sabit diske kurulmadan imkansız olurdu.

MS-DOS kurulum bileşeni, Windows 3.1'in minimal bir sürümünü kurdu - kurulum aracının 16 bitlik bölümünü desteklemek için yeterli. Bu minyatür Windows 3.1 ortamına önyükleme yaptıktan sonra, 16 bitlik GUI kurulum programı başlatılırdı. Bu uygulama ayrıca tam bir Windows 3.x ortamında veya önceden kurulmuş bir Windows 95 işletim sisteminde bile çalışabilir ve kullanıcıların gerekirse bozuk bir sistemi onarmasını sağlardı.

Resim

Chen, 16 bitlik Windows uygulamasının sürecin merkezinde yer aldığını, çünkü "gerçek" Windows 95 kurulumu için gereken görevlerin çoğunu üstlendiğini açıkladı. Bu grafiksel arayüz kullanıcı etkileşimini yönetti, yapılandırma verilerini topladı, hangi işletim sistemi bileşenlerinin kurulacağını belirledi ve uygun sürücüleri seçmek için donanım algılaması gerçekleştirdi.

Windows 95 dosyaları ve sürücüleri sisteme kopyalandıktan sonra, 16 bitlik kurulum Win9x ortamına önyükleme yaptı. Üçüncü ve son kurulum aşaması, yazıcıları kurma ve diğer çevre birimlerini yapılandırma gibi görevleri ele alarak kurulumu sonlandıran gerçek bir Win32 uygulamasını içeriyordu.

Bu üç kurulum programını birbirine zincirleyerek Microsoft, üç ana kurulum senaryosunun hepsinde tek bir kod tabanını yeniden kullanarak geliştirmeyi kolaylaştırabildi. Geliştirici, "Her program sizi hedefe bir adım daha yaklaştırıyor. Ve her şey yalnızca bir kez uygulandı," dedi.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/105657-wi ... ovide.html
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3919 kez

Re: Windows 95 kurulum sırasında üç farklı işletim sistemi kullandı

Mesaj gönderen root@localhost »

95 kurup 98 e upgrade yapan yaşlı delikanlı çıkar mı aranızdan? Dayim ile yapmıştık. Pentium mmx 166mhz 48mb ram lı pc ye daha rahat çalışsın diye win95 kurmuş, yükseltmeler ile 98 e benzetmiştik. 98 den daha az sistem kaynağı istiyor diye bunu yapmıştık. O günleri hatırladım be.

Win98 de uzun süre kullanmıştım çünkü sırasıyla mmx ,p2 ve p3 pcler için xp cehennem di. Xp ye celeron 1.7 ile geçmiştim.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 927 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Kurulum ekranı daha sade ve güzeldi yani Windows 10 ve 11 tamamen karmaşık yani eskiden işletim sistemini kurmak kolaydı çünkü her şey için özellikle ayrı bir profesyonellik istenmiyordu, şimdiyse işletim sistemini profesyonel olmayan birileri kolay kolay kuramaz mesela Tpm olmadan kurulum yapmasını bilmeyenler kesinlikle Windows 11 kuramazlar fakat kolaylıkla 98 ya da xp yi sanal sistem olarak kurabilirler.
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3

Sanali bilmem de ana makina ya win98 kurmak zordu. Msdos disketi ile başlangıç yapılıyordu. Fdisk komutu ile msdos ekranından disk bölümleyebiliyorduk. Daha sonra format c:q ile format atip. Diskete geçiş yapıyorduk. Sonra disket içinde install klasörüne geçiyorduk filan.

Aslında bana kalırsa xp den sonra format çok kolaylaştı. Vista 7 8 10 11 icin normal sartlarda iki tik tik ileri ileri tamam.

Eğer adamın yeni pc si var ise tpm filan ile de ugrasmasina gerek yok.

Bir diğer hususta çoğu pc backup ile geliyor. Tek tusla recovery yapılıyor. Bir kaç akrabamda gördüm. Recovery modu ile 0 yapıyorlar sistemlerini.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2505 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

root@localhost yazdı: 23 Kas 2024, 23:34 Sanali bilmem de ana makina ya win98 kurmak zordu. Msdos disketi ile başlangıç yapılıyordu. Fdisk komutu ile msdos ekranından disk bölümleyebiliyorduk. Daha sonra format c:q ile format atip. Diskete geçiş yapıyorduk. Sonra disket içinde install klasörüne geçiyorduk filan.

Aslında bana kalırsa xp den sonra format çok kolaylaştı. Vista 7 8 10 11 icin normal sartlarda iki tik tik ileri ileri tamam.

Eğer adamın yeni pc si var ise tpm filan ile de ugrasmasina gerek yok.

Bir diğer hususta çoğu pc backup ile geliyor. Tek tusla recovery yapılıyor. Bir kaç akrabamda gördüm. Recovery modu ile 0 yapıyorlar sistemlerini.
Aynen çok zordu ama aynı zamanda eğlenceli ve ufkunuzu genişleten bir işlemdi bu....Disket sıralaması çok önemliydi.Eğer disketlerin sırasını şaşırılsanız vay halinize...Sil baştan....Ve herşey salt ingilizce idi.Şimdi ki yeni nesil PC kullanmıyor.(herşey hazır ve nazır)
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3

Dayım yaparken sırasıyla kağıda not tutmuştum. Dün gibi hatırlıyorum. Eskiden her şey daha keyifli idi. Şimdi salla pati.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

root@localhost yazdı: 24 Kas 2024, 05:09 Dayım yaparken sırasıyla kağıda not tutmuştum. Dün gibi hatırlıyorum. Eskiden her şey daha keyifli idi. Şimdi salla pati.
Benim hem Win95 disketleri/Win98 disketleri/Win98 SE Türkçe Edition CD'sinin yanında İngilizce kullanım kılavuzu da vardı.Ve kılavuzlar da çok faydalı MS-DOS bilgileri yazardı.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Tasarım damarımız kabarmıştır.

İşte Windows Klasik Win11 arkaplanı..

Resim
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3

TRWE_2012 yazdı: 24 Kas 2024, 11:35
root@localhost yazdı: 24 Kas 2024, 05:09 Dayım yaparken sırasıyla kağıda not tutmuştum. Dün gibi hatırlıyorum. Eskiden her şey daha keyifli idi. Şimdi salla pati.
Benim hem Win95 disketleri/Win98 disketleri/Win98 SE Türkçe Edition CD'sinin yanında İngilizce kullanım kılavuzu da vardı.Ve kılavuzlar da çok faydalı MS-DOS bilgileri yazardı.

Orj 98 Second Edition cd si hala duruyor.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

root@localhost yazdı: 24 Kas 2024, 13:48
TRWE_2012 yazdı: 24 Kas 2024, 11:35

Orj 98 Second Edition cd si hala duruyor.
Aklıma Windows 98 tanıtımındaki şu videoyu getirmiştir

https://m.youtube.com/watch?v=jGwy4sb9aO8
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Enteresan mış. Microsoftun microsoft olduğu günler. Ben 98 e kadar kullandım. 98 den öncesini kullanmadım. Xp kurarken bile uğraşırdık.
Çünkü malum o zamanlar ide diskler vardı. Ve kurulum çok uzun sürerdi. Bendede orj Win 7 64 bit dvd si var. Atmadım ve hala saklıyorum.
Benim için en değerli işletim sistemidir Windows 7. Hatta dünyanın en iyi işletim sistemidir. Windows 7. Sağolsun bi kere bile yarı yolda bırakmadı.
Ne istesem yükledim kurdum. Ne istesem kullandım. Ne istesem oynadım. Hep güzel anılarım oldu windows 7 ile. Nadiren sorunlarda yaşadım.
Ama yaşadığım bu sorunların genellikle kaynağı hep başka şeylerdi. Windows 7 değild. Mesela yıllar önce comodo kullanmak istedim.
Bi kurup bakayım bakalım nasılmış demiş. Cis ücretsiz ya aldandım işte. Hay allah. Keşke kurmasaydım. Sistemi mahvetti comodonun antivirüsü.
Boşta 700 mb ram le çalışan Win 7 artık boşta 1.5 gb ram kullanmaya başladı. Üstüne üstük sistemin açılma kapanma hızlardı çok düştü.
Normalde işletim sistemim 20 saniyede açılıp masaüstünü görürdü. Comodo kurduktan sonra 3 dakkaya çıktı bu süre.
Normalde 3 4 saniyede kapanırdı sistemim. Bu kapanış süresi bile 30 saniyelere çıktı yanlış hatırlamıyorsam. İşin ilginci programı kaldıramadım.
Allah bilgisayarı güvenli moda aldımda kaldırabilidim. Güvenli modda kaldırırken bile nerden baksan yarım saat uğraştım.
Yarım saatte bile anca kaldırabildim. Bazı programlar yazılımlar sanki Windows 7 yi bozmak için yapılmış gibiydi. Sanki böyle bi niyet var.
Biraz zor ve acı bir tecrübe oldu benim için. Neyse çok uğraşsamda en sonunda kurtulabildim tabi comododan. Xp yi de yıllarca kullandım.
Ama benim gönlümde Windows 7 nin yeri hep bambaşkadır. Daha 1 kez bile mavi ekran, Biosa atma, Takılma, Kasma, Donma, Çökme,
Boot etmeme, Kilitlenme yaşamadım Windows 7 de. Sistem dediğin böyle olur zaten. Bide bu sisteme eski demode der bazı ahraz insanlar. :)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19690 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Wİndows 7 , 3 sene boyunca format atmadan kullandığım tek işletim sistemidir.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

burak35 yazdı: 24 Kas 2024, 14:44 Enteresan mış. Microsoftun microsoft olduğu günler. Ben 98 e kadar kullandım. 98 den öncesini kullanmadım. Xp kurarken bile uğraşırdık.
Çünkü malum o zamanlar ide diskler vardı. Ve kurulum çok uzun sürerdi. Bendede orj Win 7 64 bit dvd si var. Atmadım ve hala saklıyorum.
Benim için en değerli işletim sistemidir Windows 7. Hatta dünyanın en iyi işletim sistemidir. Windows 7. Sağolsun bi kere bile yarı yolda bırakmadı.
Ne istesem yükledim kurdum. Ne istesem kullandım. Ne istesem oynadım. Hep güzel anılarım oldu windows 7 ile. Nadiren sorunlarda yaşadım.
Ama yaşadığım bu sorunların genellikle kaynağı hep başka şeylerdi. Windows 7 değild. Mesela yıllar önce comodo kullanmak istedim.
Bi kurup bakayım bakalım nasılmış demiş. Cis ücretsiz ya aldandım işte. Hay allah. Keşke kurmasaydım. Sistemi mahvetti comodonun antivirüsü.
Boşta 700 mb ram le çalışan Win 7 artık boşta 1.5 gb ram kullanmaya başladı. Üstüne üstük sistemin açılma kapanma hızlardı çok düştü.
Normalde işletim sistemim 20 saniyede açılıp masaüstünü görürdü. Comodo kurduktan sonra 3 dakkaya çıktı bu süre.
Normalde 3 4 saniyede kapanırdı sistemim. Bu kapanış süresi bile 30 saniyelere çıktı yanlış hatırlamıyorsam. İşin ilginci programı kaldıramadım.
Allah bilgisayarı güvenli moda aldımda kaldırabilidim. Güvenli modda kaldırırken bile nerden baksan yarım saat uğraştım.
Yarım saatte bile anca kaldırabildim. Bazı programlar yazılımlar sanki Windows 7 yi bozmak için yapılmış gibiydi. Sanki böyle bi niyet var.
Biraz zor ve acı bir tecrübe oldu benim için. Neyse çok uğraşsamda en sonunda kurtulabildim tabi comododan. Xp yi de yıllarca kullandım.
Ama benim gönlümde Windows 7 nin yeri hep bambaşkadır. Daha 1 kez bile mavi ekran, Biosa atma, Takılma, Kasma, Donma, Çökme,
Boot etmeme, Kilitlenme yaşamadım Windows 7 de. Sistem dediğin böyle olur zaten. Bide bu sisteme eski demode der bazı ahraz insanlar. :)
Antivirüsler sistemi belirgin şekilde kasar. Ben hayatımda hiçbir şekilde antivirüsleri uzun süre kullanmadım sadece 3-5 defa indirip deneme imkanım oldu onda da sürekli yavaşlık yaşardım o yüzden sistemden kaldırdım. Bir iki defa bir program vardı kurduğumda tarayıcıyı değiştirme tikinin aktif olduğunu görmez aktif olarak kurardım ve tarayıcımın ana sayfasını internet explorerde otomatik olarak değiştirirdi kalıcı olarak. Benim ilk kullandığım sistem Windows 8.1 di Windows 7 ye daha sonra düşürmüş ve belli bir süre 2014 yılında falandı sanıyorum Windows 7 ultimate 32 bit kullanmış sonra 64 bit sürümüne geçmiştim. Sonra Windows 10 ile tanıştım ve şimdi de Windows 11 24H2 sisteminin sorunlarına çözüm bulmakla uğraşıyorum. Çözüm buldukça forumda paylaşacağım.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Her antivirüs için geçerli değildir o tez. Yaklaşık 20 25 senedir Windows kullanan biriyim. Madem antivirüsler kasıyo? Eset neden kasmıyo ? :-D
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

burak35 yazdı: 24 Kas 2024, 15:25 Her antivirüs için geçerli değildir o tez. Yaklaşık 20 25 senedir Windows kullanan biriyim. Madem antivirüsler kasıyo? Eset neden kasmıyo ? :-D
Kasmıyorsa kullanılabilir fakat ben antivirüsleri denediğimde genelde sorun yaşıyordum o anlamda tercih etmedim en son 2015 yılında antivirüs programı kullanmıştım diye hatırlıyorum. Herkes sorun yaşamadığı antivirüs programını kullanabilir fakat ben antivirüs programını yıllardır kullanmıyorum :-)