Normalde bu malum betik defender tarafından temiz olarak görülüyordu. Defenderla tarama yaparsanız uyarı vermiyordu.
Ama durum değişmiş sanırım. Az önce flash belleğimin içindeki dosyaları kopyalarken kopyalamanın durduğunu farkettim.
Nedenide defenderın malum betiki zararlı gibi görmesiydi. Halbuki daha önce böyle bir uyarı hiç vermemişti.
Anladığım kadarıyla microsoftun ve hintlilerin malum betikten artık haberi var. Ve defendera bir güncelleme yayınlamışlar.
Defendera gelen güncelleme sayesinde defenderın temiz dediği açık kaynak kodlu malum betik artık zararlı olarak tanımlanıyor.
Bundan kurtulmak için şöyle bir yol izledim. Defender ayarlarından dışlamalara girdim. Buradan bir dışlama ekle yazan yere tıkladım.
Dosya türü yazan seçeneği seçtim. Ve açılan küçük kutuda dışlanacak dosya türü için ".cmd" yazarak ekledim.
Sonrasındada malum betikin olduğu klasörleri taradım. Defender uyarı falan vermedi. Bence mutlaka sizlerde böyle bir düzenleme yapın.
Aslında böyle bir sorun yaşanmaması lazım. Ama her zaman olduğu gibi işi yine zorlaştıran microsoft ve ahmak hintliler tabi.
Ara sıra kullandığınız programları yazılımları kontrol edin. Defendera verilen bir güncelleme ile temiz olan programa yazılıma zararlı diyebilirler.
Böyle bir durum olduğunda defender virüs imza veri tabanını tekrar elle güncelleyin. Ya programın yazılımın yeni sürümünü indirin.
Yada malum betik gibi açık kaynak kodlu ve zararsız olduğunu düşünüyorsanız, benim gibi dosya uzantısını dışlama listesine ekleyin.
Herkese iyi günler dilerim.