Herkes FCKGW-RHQQ2-YXRKT-8TG6W-2B7Q8 anahtarını biliyor.
Korsanlık, Windows tarihinin en başından beri var olan bir parçasıydı. Microsoft, Windows XP ile bu konuyu ciddiye almaya başladı ve Dave Plummer, işletim sisteminin ilk yetkisiz kopyalarının aslında dahili bir bilgi sızıntısının sonucu olduğunu açıkladı.
David William Plummer, kariyerine Microsoft'ta MS-DOS ekibinde stajyer olarak başladı ve daha sonra tam zamanlı bir pozisyon teklif edildi. Şirkette geçirdiği 10 yıl boyunca hem DOS hem de Windows için birçok önemli bileşen geliştirdi ve bu sayede Redmond'da gerçekte neler olup bittiğine dair birinci elden bilgi sahibi oldu.
Plummer'ın son içeriden hikayesi, Windows XP'nin orijinal sürümlerini etkinleştirmek için yaygın olarak kullanılan kötü şöhretli "FCKGW" anahtarına odaklanıyor. Kanadalı-Amerikalı programcı, Microsoft'un Windows'u DRM teknolojisiyle koruma girişimi olan Windows Ürün Etkinleştirmesi'nin ilk sürümü üzerinde çalıştı.
Plummer, FCKGW anahtarının, işletim sisteminin belirli bir VLK kopyası veya ISO'suyla eşleştirildiğinde birden fazla Windows XP kopyasının etkinleştirilmesine olanak tanıyan geçerli bir toplu lisanslama anahtarı olduğunu açıkladı . Anahtar, P2P platformları ve korsanlık forumlarında hızla yayıldı ve artık Microsoft'un WPA teknolojisini hedef alan ilk büyük "saldırı" olarak kabul ediliyor.
https://x.com/davepl1968/status/1975953400312606730
Ancak Plummer, bir hack olayının söz konusu olmadığını vurguladı. Aslında, Redmond'da kalması gereken bilgilerin "felaket bir şekilde sızdırılması"ydı. Anahtarı sızdıran kişinin kimliği veya ilk olarak internette nerede göründüğü bugüne kadar bilinmiyor .

Plummer'ın ifşası, söz konusu anahtarın Microsoft'un içinden çıktığını öne sürüyor. Bu da sözde "hack"in neden bu kadar etkili olduğunu ve Windows XP'nin neden kısa sürede PC tarihinin en çok korsanı yapılan işletim sistemi haline geldiğini açıklıyor.
Plummer, WPA'yı kullanıcının CPU'suna, RAM'ine ve diğer yüklü bileşenlerine bağlı bir donanım kimliği oluşturmak üzere tasarladı. Bu kimlik daha sonra, Windows XP'nin meşru bir kopyası olarak doğrulanması için ürün anahtarıyla birlikte bir Microsoft sunucusuna gönderiliyordu.
FCKGW meşru bir kurumsal toplu lisanslama anahtarı olduğundan, XP'nin etkinleştirme mantığında beyaz listeye alındı. WPA sistemi, etkinleştirme sürecini etkili bir şekilde atlayarak, işletim sisteminin korsan kopyalarının Windows Update aracılığıyla erken güncellemeleri bile yüklemesine olanak sağladı. Plummer, "Teknik olarak, bugün hala eski bir XP diskinde (eğer bulabilirseniz) kullanabilirsiniz, ancak Microsoft'un sunucuları doğrulamayı yıllar önce kapattı ve anahtar uzun zaman önce kara listeye alındı," dedi.

Microsoft, Windows XP için son güvenlik güncelleştirmesini 2019'da yayınladı. StatCounter'a göre, işletim sistemi şu anda Windows PC'lerin yüzde birinden azı tarafından kullanılıyor.
WPA teknolojisi yıllar önce tamamen devre dışı bırakıldı ve Microsoft Etkinleştirme Komut Dosyaları projesindeki açık kaynaklı araçlar sayesinde modern Windows sürümleri daha da kolay kırılabiliyor. Microsoft'un bugünlerde bu durumla pek ilgilendiği söylenemez .
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/109816-fc ... ws-xp.html