GNU/Linux Mint OS Dağıtımında Kısayol Oluşturma

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2712 kez

GNU/Linux Mint OS Dağıtımında Kısayol Oluşturma

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhaba

GNU/Linux OS ortamında , Windows'daki kısayol dosyaları olan .lnk dosyalarının adı , .desktop dosya uzantısıdır.

Resim

Sistem : GNU/Linux Mint 22.2 x64 LXDE v13.0 , MATE v1.26.2 .desktop oluşturma programcığı....

KOD BETİK İÇERİĞİ ( LXDE Başlatıcı Oluştur.sh) :

Kod: Tümünü seç

#!/bin/bash
mate-desktop-item-edit ~/Masaüstü/ --create-new
NOT:

Eğer Gnome masaüstü ortamı kullanıyorsanız buraya bakın (beni göreceksiniz , ben her yerdeyim....korono virüs gibiyim, yayılmadığım yer yok gibidir....!!! :-D )

GNU-Debian Dağıtımlarında "Başlatıcı Oluşturma Adımları" Ve "Uygulaması"
https://forum.debian.org.tr/index.php?t ... n#msg30024
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10513 kez

Re: GNU/Linux Mint OS Dağıtımında Kısayol Oluşturma

Mesaj gönderen burak35 »

Windowsun gözünü seveyim. Linux zor gibi. Ben yapamazdım bunla sanırım.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 21 Şub 2026, 15:21 Windowsun gözünü seveyim. Linux zor gibi. Ben yapamazdım bunla sanırım.
O kadar zor bir sistem değil GNU/Linux OS...!! Abartmayın...

Hele hele, Linux OS dünyasına Mint yada Zorin ile giriş yaparsanız, hepten kolay...En fazla 1-1,5 ay bocarlarsın, ama 6.ay'dan sonra sistem'e alışırsın, Windows'u bile aramazsın...

İleri Seviye Kullanım Örneği :

https://sourceforge.net/projects/f-lock/ web adresinden tam da aradığım bir yazılım keşfettim...Tam linux versiyonunun Windows uyarlaması...

Ekran Görüntüsü :
Resim
Eğer dikkatli kullanılmazsa, sistemi formatlık duruma sokabilecek yazılımlardan biri

İndirdiğim yazılımın antivirüs tarama sonuçları :
Resim
"cat" komutu ile terminal'den log okuma....
Resim
Burada önemli olan satır , "Infected files : 0" bunun sayısal değeri sıfır ise dosya temizdir.

Sağlaması :
VirüsTOTAL Sonucu :
https://www.virustotal.com/gui/file/b09 ... ?nocache=1

İşte gördünüz mü? GNU/Linux OS kullanmanın önemini ve esnekliğini... Kendinize sınırlar "KOYMAYIN",
En son TRWE_2012 tarafından 21 Şub 2026, 18:10 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 967 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

burak35 yazdı: 21 Şub 2026, 15:21 Windowsun gözünü seveyim. Linux zor gibi. Ben yapamazdım bunla sanırım.
Beni bilen bilir sözüm namusumdur. Kullanmam dedim mi canım çıksa son nefesimde bile Linux kullanmam. Linux kullanarak yaptığım işlemler için kırk takla atacağıma Window'ta tek bir script veya reg kaydıyla bütün işlemlerimi sadece tek bir tıkla yaparım rahatıma bakarım zamanım da bana kalır ohh miss gibi :-D
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Benim alışkanlığım yok. Ama sende alışkanlık olduğu için sorun yaşamazsın tabi. O yüzden öyle dedim.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

İnsan alıştığı sistemde hız kazanır, refleks geliştirir. Hele ki Windows tarafında bir .bat, bir PowerShell script’i ya da tek bir .reg kaydıyla işi bitirmek gerçekten pratiktir. Buna kimse itiraz etmez.

Ancak mesele biraz da şudur: “Tek tık rahatlığı” ile “uzun vadeli kontrol ve özgürlük” aynı şey değildir.

Windows 10 ve özellikle Windows 11 tarafında birçok işlem gerçekten GUI ve registry üzerinden hızlıca çözülebilir. Fakat aynı sistemde arka planda çalışan servislerin, telemetri süreçlerinin, zorunlu güncellemelerin ve sürüm dayatmalarının kontrolü çoğu zaman kullanıcıdan ziyade üreticidedir. Bir noktadan sonra sistem, senin aracın olmaktan çıkar; seni yönlendiren bir yapıya dönüşebilir.

GNU/Linux tarafında ise – ister Linux Mint ister başka bir dağıtım olsun – yaklaşım biraz daha farklıdır. Evet, başlangıçta bazı işlemler için terminal açmak gerekebilir. Ancak terminalde yazılan tek satırlık bir komut ya da küçük bir bash script’i, registry bağımlılığı olmadan, sürüm geçişlerinde bozulmadan ve şeffaf biçimde çalışır. Üstelik sistemin neresine, nasıl müdahale ettiğini bilirsin. Bu durum, özellikle teknik düşünen kullanıcılar için ciddi bir avantajdır.

Windows’ta “tek tık” konforu çoğu zaman kapalı kutu mekanizmalarla gelir. Linux’ta ise bilinçli müdahale esastır. Biri hazır bir düzen sunar; diğeri düzeni kurma sorumluluğunu ve özgürlüğünü kullanıcıya bırakır.

Performans açısından da şunu belirtmek gerekir: Windows 10 ve 11, modern donanım üzerinde oldukça akıcı çalışır. Ancak arka plan servis yükü ve kaynak tüketimi, çoğu GNU/Linux dağıtımına kıyasla genellikle daha yüksektir. Aynı donanım üzerinde daha hafif bir masaüstü ortamıyla GNU/Linux, daha düşük RAM kullanımı ve daha stabil uzun süreli çalışma sunabilir. Sunucu dünyasında neden yaygın olarak tercih edildiği de bununla ilişkilidir.

Güvenlik ve güncelleme modeli de önemli bir farktır. Windows’ta merkezi ve çoğu zaman zorunlu güncelleme yaklaşımı vardır. GNU/Linux’ta ise paket yöneticisi aracılığıyla çekirdekten uygulamalara kadar her şeyi tek merkezden ve kontrollü biçimde güncellersin. İstersen güncellemeyi ertelersin, istersen belirli bir sürümde sabit kalırsın.

Sonuç olarak mesele “hangisi daha iyi?” sorusu değildir. Asıl mesele beklentidir.

Windows daha konforlu bir otomobil gibidir: kontağı çevirir ve yola çıkarsın.
GNU/Linux ise kaputunu açıp motorunu da tanıyabileceğin bir makinedir.

Kimi kullanıcı için hız ve alışkanlık önceliklidir. Kimi için ise şeffaflık, özelleştirme ve sistem üzerinde tam hâkimiyet önemlidir. Her iki tercih de meşrudur. Ancak GNU/Linux’u “kırk takla” olarak nitelendirmek biraz haksızlık olur. Doğru kurulum ve doğru yapılandırma ile o da tek komutla, tek script ile hatta tek bir alias ile çalışabilir. Üstelik o script’in ne yaptığını bilerek.

Tercih meselesidir. Ancak avantaj tarafı sanıldığı kadar tek yönlü değildir.

Şimdi gelelim ayın karanlık yüzüne...(birçok WindowsPC kullanıcısının hoşuna gitmeyecek reel gerçekler,ister kabul edin ister etmeyin...!)

Önce şu noktayı netleştirelim: Microsoft son yıllarda iş modelini klasik “kutulu işletim sistemi” anlayışından “hizmet ve ekosistem bağımlılığı” modeline kaydırdı. Windows 11 ile birlikte donanım kısıtları (TPM zorunluluğu gibi), çevrim içi hesap entegrasyonu, bulut bağımlılığı ve uygulama mağazası merkezli yapı daha görünür hâle geldi. Bu yaklaşım, kapalı ve bütünleşik ekosistemiyle bilinen macOS modeline stratejik olarak daha yakındır.

Buradaki mesele “kötü niyet” değil; sürdürülebilir gelir modeli ve kullanıcıyı sistem içinde tutma stratejisidir.

Böyle bir modelin sonuç şunlardır.

– Donanım yükseltmelerinin yazılımla zorlanması,
– Yerel hesap yerine çevrim içi kimlik zorunluluğunun artması,
– Sistem bileşenlerinin daha kapalı hâle gelmesi,
– Güncelleme ve sürüm geçişlerinin kullanıcı tercihinden bağımsızlaşması.

Bu çizgi devam ederse, ki Microsoft bundan kararlı, teknik kontrolü önemseyen kullanıcıların bir noktada iki seçeneği kalır: Ya kapalı ekosistemi kabullenecekler ya da alternatif arayacaklar.

İşte burada GNU/Linux devreye girer.

Linux Mint gibi dağıtımlar ya da genel olarak GNU/Linux dünyası, donanım bağımsızlığı, yerel kontrol, açık kaynak şeffaflığı ve zorunlu servis mimarisinin olmaması nedeniyle doğal bir kaçış alanı oluşturur. Özellikle eski donanımın bilinçli biçimde “destek dışı” bırakılması durumlarında, GNU/Linux pratik bir çözüm hâline gelir.

Bu yüzden “Bir gün istemeseniz de GNU/Linux’a gireceksiniz” cümlesini daha sağlam bir zemine şöyle oturtabiliriz:

Teknoloji dünyasında kapalı ekosistem eğilimi arttıkça, sistem üzerinde tam kontrol isteyen kullanıcıların manevra alanı daralır. Donanım, yazılım ve hesap bağımlılığı arttığında özgürlük alanı küçülür. Bu daralma belirli bir eşiği geçtiğinde, teknik bilinç sahibi kullanıcı için GNU/Linux bir tercih olmaktan çıkar, rasyonel bir zorunluluk hâline gelir.

Bu bir ideolojik söylem değil; tarihsel bir döngüdür. Sunucu tarafında nasıl ki kapalı sistemler yerini büyük ölçüde GNU/Linux tabanlı yapılara bıraktıysa, masaüstünde de benzer kırılmalar yaşanacak...

Özetle ;

Ekosistem kapandıkça seçenek azalır. Seçenek azaldıkça alternatif değer kazanır. Donanımınıza, verinize ve sisteminize gerçekten sahip olmak istediğiniz gün, GNU/Linux bir merak değil; mantıklı bir çıkış yolu olacaktır.

Bir zamanlar kırk takla diye küçümsenen İşletim Sistemi, sizin/sizlerin çıkış kapınız olacaktır.Hayatta her zaman derim ... "Asla asla demeyeceksin, çünkü asla'lar birleşir, keşkeler olur."
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

"Gelecek Senaryoları Karın Doyurmuyor, Bana Bugünün Pratikliği Lazım" diyerek sözlerime başlamak istiyorum.

1. Özgürlük mü, Özgürlükçülük Mü? "Güzel kardeşim, yazdıkların kağıt üzerinde çok romantik duruyor: 'Kaputu açmak, motoru tanımak...' Ama biz tamirci değiliz, biz şoförüz! Ben arabaya bindiğimde 'pistonlar bugün nasıl ateşliyor acaba?' diye merak etmek istemiyorum; kontağı çevirip işime gitmek istiyorum. Windows benim için bir amaç değil, bir araçtır. Sen 'özgürlük' diyorsun, ben 'zaman' diyorum. Bir .desktop dosyası için terminal açtığım her saniye, benim için özgürlük değil, sistemin bana çıkardığı bir faturadır."

2. "Kapalı Kutu" Değil, "Hazır Çözüm" "Telemetri ve veri takibi konusunda haklı olabilirsin ama bu devirde akıllı telefon kullanıp, Google'da arama yapıp sonra da 'Windows verimi topluyor' diye Linux'a kaçmak, okyanusun ortasında yağmurdan kaçmaya benziyor. Microsoft bir ekosistem sunuyor; telefonumla, işimle, oyunumla entegre çalışıyor. Linux'ta bu entegrasyonu kurmak için 'kırk takla' atarken kaybettiğim sinir katsayısı, Microsoft'un bildiği IP adresimden daha değerli."

3. Donanım ve Sürdürülebilirlik Meselesi "TPM ve donanım zorunluluğu diyorsun... İyi de teknoloji ilerliyor. 15 senelik bilgisayarı Linux'la hayata döndürmek güzel bir hobi olabilir ama profesyonel dünyada biz güncel donanım ve bu donanımı %100 performansla kullanan sürücüler istiyoruz. Ekran kartı sürücüsünü tanıtmak için forum forum gezmediğim, 'uyku moduna geçince uyanmayan' laptoplarla uğraşmadığım bir sistem, benim için en rasyonel sistemdir."

4. "Asla" Demiyorum, "Zorunda Değilim" Diyorum "Gelecekte Linux bir zorunluluk olacakmış... Biz ne fırtınalar gördük, Windows hâlâ %70-80 pazar payıyla ayakta. Sunucu dünyası ayrı, masaüstü ayrıdır. Garsonun mutfağı bilmesi iyidir ama müşteriye yemeği kendi pişirmesini teklif edersen o dükkan batar. Masaüstü kullanıcısı müşteridir, Linux ise kullanıcıyı aşçı yapmaya çalışıyor. Benim vaktim kıymetli, aşçılığı meraklısına bırakıyorum."

5. Son Söz: Namus Sözüm Bakidir "Netice itibarıyla; senin 'karanlık yüz' dediğin şey, benim için 'aydınlık bir konfor'. Bir gün Linux gerçekten 'tıkla ve unut' seviyesine gelirse (ki 20 yıldır bunu duyuyoruz), o zaman belki bakarız. Ama o güne kadar benim sözüm namusumdur: Ben işimi halletmeye, Windows da bana hizmet etmeye devam edecek. Sen kaputu açıp motoru izlemeye devam et, ben yola çoktan çıktım!"
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Madem söze “Gelecek senaryoları karın doyurmuyor” diye giriyoruz, ben de bugünün gerçeğiyle cevap vereyim.

“Biz şoförüz” diyorsun. Doğru. Ama şoför, kullandığı aracın direksiyonunun kime bağlı olduğunu da bilmek zorundadır. Sen kontağı çevirip gitmek istiyorsun; ben de istiyorum. Aramızdaki fark şu: Ben direksiyonun başkasının uzaktan güncellemesiyle bir sabah kilitlenmeyeceğinden emin olmak istiyorum. Konfor dediğin şey, kontrolü devretmenin verdiği rahatlıksa, o rahatlık kiralıktır. Özgürlük romantik değildir; kriz anında alternatifi olabilmektir.

“Hazır çözüm” diyorsun. Hazır olan her şey, birinin tercihine göre şekillenir. Sen entegrasyon diyorsun; ben bağımlılık görüyorum. Ekosistem güzel bir kelime ama duvarları görünmez bir bahçe gibidir: İçindeyken her şey düzenlidir, dışarı çıkmak istediğinde kapının yerini bulamazsın. Sinir katsayısından söz ediyorsun; ben tek tedarikçiye mahkûm olmanın stratejik maliyetinden söz ediyorum. IP adresi meselesi değil bu; yönetişim meselesi.

Donanım diyorsun. Profesyonellik diyorsun. Profesyonellik, “çalışıyor” demek değildir sadece; sürdürülebilirlik demektir. Yarın lisans modeli değiştiğinde, donanım kilidi sıkılaştığında, bir API kapatıldığında elin kolun bağlı kalmamak demektir. Forum forum gezmek zorunda kalmak kötü; kabul. Ama tek bir şirketin kararına göre yol haritanın değişmesi daha mı iyi? Sorun sürücü aramak değil; seçenek arayacak alanın kalmaması.

“Zorunda değilim” diyorsun. Elbette değilsin. Kimse kimseyi aşçı yapmaya zorlamıyor. Ama mutfağın anahtarının sende olmasıyla sadece yemeği sipariş edebilmek arasında fark var. Linux herkesi aşçı yapmaya çalışmıyor; isteyenin tarif defterini açmasına izin veriyor. İstemeyen yine sadece tabağını alıp yiyebilir. Fark, seçeneğin var olması.

“Konfor” diyorsun. Konfor kısa vadede hız kazandırır, uzun vadede yön tayinini başkasına bırakır. Sen yola çıktığını söylüyorsun; güzel. Ben de yoldayım. Sadece navigasyon cihazının üreticisine değil, haritanın kendisine güvenmeyi tercih ediyorum.

Son sözün “namus” diyorsun ya… Namus sözünde durmaktır. Ben de şunu söylüyorum: Seçim yaparken alışkanlığı değil, ilkeyi merkeze koy. O zaman hangi sistemi kullandığın değil, sistemi kimin kullandığı belirleyici olur.

Sen konforu savunuyorsun, ben kontrolü.
Sen hız diyorsun, ben istikamet.

Yol uzun. Hangisinin daha kritik olduğunu zaman gösterecek.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

1. Kiralık Konfor mu, İşletme Maliyeti mi?

"Güzel kardeşim, 'Konfor kiralıktır' diyorsun da, senin o 'bedava' dediğin özgürlüğün faturası benim harcadığım mesaiyle ödeniyor. Sen direksiyonun kime bağlı olduğunu dert ederken, ben o direksiyonla yük taşıyorum, iş bitiriyorum, ekmek kazanıyorum. Direksiyon bir sabah kilitlenirse, ben başka bir araç bulurum; ama senin gibi motorun her vidasını ezberlemeye çalışarak ömrümü tamirhanede geçirmem. Benim için sistem, işime engel olmayandır."

2. Duvarlı Bahçe mi, Şehir Merkezi mi?

"Ekosistemi 'görünmez duvarlı bahçe' diye tarif etmişsin. O bahçenin içinde her şey tıkır tıkır çalışıyor, işlerimi saniyeler içinde hallediyorum. Senin o 'özgür' dediğin Linux ormanı ise balta girmemiş, yolunu bulmak için pusula (terminal) ve pala (kod) kullanman gereken bir yer. Ben o ormanda macera aramak değil, asfalt yolda güvenle gitmek istiyorum. Kapının yerini bulamazsam da merak etme, Windows'un her köşe başında bir teknik servisi, bir çözümü var. Senin ormanda kaybolursam, bir forumda bir 'üstadın' keyfi yetecek de cevap verecek diye beklerim."

3. Profesyonellik ve Sürdürülebilirlik

"Yarın lisans modeli değişirse ne olurmuş... Değişirse o zaman düşünürüz. Biz ticaret erbaplarıyız; maliyet/fayda hesabı yaparız. Eğer yarın Windows biterse, senin o meşhur Linux'una 1 günde geçeriz, merak etme. Ama o gün gelene kadar 'olmayacak duaya amin demek' gibi, 'ya bir gün kısıtlanırsa' diye bugünün nimetinden kaçmak rasyonel değil. Profesyonellik, önündeki işi en hızlı ve en kaliteli şekilde teslim etmektir; işletim sistemiyle duygusal bağ kurmak değil."

4. Mutfak ve Aşçılık

"Mutfağın anahtarı bende olsa ne olur, yemek yapmayı sevmedikten sonra? Sen diyorsun ki 'tarif defteri açık'. Ben de diyorum ki 'ben acıktım, defterle değil yemekle ilgileniyorum'. Linux'un sorunu bu işte; aç karnına insana yemek tarifi okutmaya çalışıyor. Ben yemeğimi sipariş ederim, o vaktimi de başka işlerimde katma değere dönüştürürüm. Kimse sistemi kimin kullandığına bakmaz, sistemin ne sonuç ürettiğine bakar."

5. İstikamet mi, Menzil mi?

"Sen 'istikamet' diyorsun, ben 'menzil' diyorum. İstikametin doğru olabilir ama yaya gidiyorsun. Ben Windows'la hedefe vardım bile. Senin navigasyon cihazın yok, haritayı kendin çiziyorsun; bu takdire şayan bir hobi ama verimli bir çalışma yöntemi değil.

Son söz olarak; benim namus sözüm sistemin markasına değil, kendi vaktime ve verimliliğime olan saygımdandır. Sen kontrolden bahsetmeye devam et, ben konforun içinde çoktan işimi bitirip çayımı demledim bile.

Zaman her şeyi gösteriyor zaten: Biri dünyayı yönetiyor, diğeri ise 20 yıldır 'bu sene Linux yılı olacak' diye forumlarda bekliyor. Selametle!"
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

GNU/Linux dünyasında otomasyon gerçekten güzel ve olması gereken bir olgu...

Mesela aşağıdakine bakın....İndirilen bir .deb paketini kurmak için belli komutları sırayla çalıştırmak gerekir.Eğer sık paket indirip kuran bir linux pc kullanıcısı iseniz bu terminal'den işkenceye döner.Ama böyle bir bash shell otomasyonu olursa , zamanınız size kalır.

Resim
Resim

GNU/Linux bu esnek bir sistem.Windows 'da yapabilirsiniz ama bu zaman ve emek demektir.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Zaman Kazanmak İçin Zaman Harcamak mı? İşte Bütün Mesele Bu!"

"Güzel kardeşim, attığın o karmaşık ekran görüntüsüne baktım da... Şaka yapıyor olmalısın! Bir .deb paketini (yani bir programı) kurmak için önce oturup 'otomasyon' yazmaktan, kod parçacıklarıyla uğraşmaktan bahsediyorsun, sonra da 'zamanınız size kalır' diyorsun.

Bak, aramızdaki temel mantık farkı tam olarak burada:

Otomasyonun Paradoksu: Sen o otomasyonu yazmak, test etmek ve çalıştırmak için 15-20 dakika harcıyorsun ki sonraki kurumlarda 10 saniye kazanasın. Ben ise Windows'ta o dosyaya ( .exe veya .msi ) çift tıklıyorum, 'İleri, İleri, Son' diyorum ve işim bitiyor. Sen daha script'in ilk satırını yazarken ben programı kullanmaya başlamış oluyorum. Hangimizin zamanı kime kalıyor şimdi?

Esneklik mi, Eziyet mi? 'Windows'ta yapabilirsiniz ama zaman ve emek demektir' demişsin. Tam tersi! Windows'ta o işi yapmak için emek harcamama gerek yok, çünkü sistem zaten o işi benim yerime yapıyor. Senin 'esneklik' dediğin şey, aslında sistemin eksik bıraktığı yerleri kullanıcının yama yapmasıdır. Ben yamacı değilim, kullanıcıyım.

Görsel Karmaşa: Attığın o resimdeki kodlar, terminal satırları... Bunlar 2026 yılında bir 'konfor' olarak pazarlanamaz. İnsanlar artık yapay zekayla konuşarak iş hallediyor, sen hala paket kurmak için Bash Shell yazmayı 'zaman kazancı' diye anlatıyorsun. Kayseri'de biz buna 'Astarı yüzünden pahalıya gelmek' deriz.

Sonuç: Linux esnek olabilir, buna itirazım yok. Ama bu esneklik, sürekli bir şeyler 'kurcalama' zorunluluğu getiriyorsa, o esneklik benim için bir yüktür. Ben Windows'un 'sınırlı' ama 'bitmiş' dünyasında mutluyum. Çünkü benim için en büyük özgürlük, işletim sistemiyle uğraşmak zorunda kalmamaktır.

Sen o script'lerle zaman kazanmaya çalışadurasın, ben Windows'ta çoktan mesaiyi bitirdim, ikinci çayı bardağıma koydum. Namus sözümü de tazeleyeyim: Bu terminal karmaşasını gördükten sonra, Windows'un o 'çift tık' sadeliğine olan aşkım bir kat daha arttı.

Hadi sana iyi otomasyonlar, bana da iyi istirahatler!"
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Meseleyi güzel kurmuşsun ama bir yerde temel varsayımı kayıyorsun (işin kolaylığına kaçıyorsun): Sanki Linux “tamirhane”, Windows “nakliye filosu” gibi. Oysa bugün gerçek tablo bu kadar siyah–beyaz değildir.

“Ben yük taşıyorum” diyorsun ya… Dünyanın en büyük yüklerini kim taşıyor, bir bakalım. Finans sistemleri, borsalar, bulut altyapıları, süper bilgisayarların neredeyse tamamı, dev veri merkezleri… Bunların ezici çoğunluğu Linux üzerinde çalışıyor. Yani Linux tamirhanede motor söken hobicinin değil; küresel lojistiğin arka deposunun işletim sistemi. Eğer mesele “iş bitirmek” ise, gezegenin en kritik işleri onun üstünde dönüyor.

“Ekosistem şehir merkezi” benzetmesi güzel ama eksik. Microsoft Windows elbette güçlü bir masaüstü deneyimi sunuyor. Kimse bunu inkâr etmiyor. Ama şehir merkezi dediğin yer aynı zamanda kiraların en pahalı olduğu, kuralların tek elden belirlendiği yerdir. Linux’un “orman” diye tarif edilen yapısı ise aslında farklı şehirler federasyonu gibi: İsteyen küçük kasabada sade yaşar, isteyen metropol kurar. Tercih alanı var. Bu romantizm değil; mimari fark.

“Lisans değişirse bakarız” demek, yangın çıkarsa sigorta yaptırırım demek gibi. Profesyonellik sadece bugünün teslimini değil, yarının riskini de hesaplamaktır. Kurumsal dünyada vendor lock-in diye bir kavram vardır; tek sağlayıcıya bağımlılık. Bu, duygusal bir itiraz değil; stratejik bir risk analizi. Özgür yazılımın asıl değeri burada: Alternatifin olması.

“Mutfak anahtarı bende olsa ne olur?” diyorsun (ikinci kaçış). Şöyle olur: Bir gün sipariş ettiğin yemek menüden kalkarsa aç kalmazsın. Açık sistem seni aşçı yapmaya zorlamaz; ama istersen aşçı tutmana, istersen kendin pişirmene izin verir. Kapalı sistemde ise menü değişirse yapabileceğin tek şey yeni menüye razı olmaktır.

“Menzile vardım” diyorsun. Güzel. Ama yolun haritası başkasının sunucusunda tutuluyorsa, navigasyon güncellemesi kesildiğinde araç hâlâ senin mi? Linux’un derdi herkesi terminal başına zincirlemek değil. Bugün birçok dağıtım “tıkla ve unut” seviyesinde çalışıyor. İnsanlar artık çekirdek derlemiyor; çoğu kullanıcı terminal açmadan yıllarca sistem kullanıyor. Yani tartışma 2005’in Linux’u üzerinden yürümüyor artık.

Son cümlen “biri dünyayı yönetiyor” diyorsun ya… Dünyayı yöneten sadece masaüstü pazar payı değildir. Android’in çekirdeğinde ne var? Android aslında Linux çekirdeği kullanır. İnternetin büyük kısmı hangi altyapı üzerinde? Yine Linux. Yani görünmeyen yerde olan, güçsüz değildir.

Şunu net söyleyeyim: Windows kullanmak akılsızlık değildir. Linux savunmak da romantizm değildir. Mesele hız değil; yönetişim. Mesele konfor değil; opsiyon.

Sen menzile hızlı varmayı seçiyorsun, bu anlaşılır. Ama ben direksiyonun kilidinin anahtarının da cebimde olmasını tercih ediyorum. Çünkü bazen mesele ne kadar hızlı gittiğin değil, direksiyonun gerçekten sende olup olmadığıdır.

Selametle.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Linux özelleştirme konusunda çok çok iyi. Bi çekirdek alıp üstüne inşa ederek kendi dağıtımınıda oluşturabilirsin.
Ama buda çok uzun sürer tabi. Adamın biri yapmıştı işte en son. Herif yaklaşık 10 sene falan uğraşmış.
Mümkünü yok o kadar uğraşamazdım. Bunlar bahane değil tabi. Ama biraz ihtiyaca görede değişir.
Bana açtığım gibi herşeyi yerli yerinde çalışan bi sistem yeter zaten. Hatta win7 bile fazla gelirdi bana.
Hintliler adilik yapmasa hala daha win 7 bile kullanabilirdim. Ama olsun şuanda pek bi sorunum sıkıntım yok.
Zaten birçok şeyi çözdük tweaklerle. E elimdeki tweakleride birleştirdim. tek parça yaptım. Daha ne olsun.
Meraklısı varsa uğraşsın tabi linuxla. Tabi daha önceden deneyimi varsa alışkanlık varsa zamanıda varsa sıkıntı yaşamaz.
Ama ben bu 16 senelik hurda laptopla onuda kullanamazdım sanırım.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Borsa Dünyayı Yönetebilir Ama Ben Evimi Yönetiyorum!"

"Güzel kardeşim, yine meseleyi almışsın süper bilgisayarlara, borsalara, Android çekirdeklerine bağlamışsın. İyi de, biz burada NASA’nın ana sunucusunu mu tartışıyoruz, yoksa masaüstü ve dizüstü bilgisayarımızda işimizi görmeyi mi?

Meseleyi tane tane netleştirelim:

1. 'Dünya Linux Üstünde Dönüyor' Efsanesi: Borsalar Linux kullanıyormuş... Kullansın! Onların koca bir IT ordusu var, 7/24 o 'motoru' yağlayan mühendisleri var. Benim evimde bir IT ordum yok, sadece ben varım. Dev veri merkezlerinin Linux kullanması, benim evimdeki masaüstü bilgisayarda Windows konforunu terk etmem için bir sebep değil. Tır filosu devasa yük taşır diye, markete tırla mı gidelim? Ben altımdaki binek arabanın rahatlığına bakarım.

2. 'Yangın Çıkarsa Sigorta' Meselesi: 'Yangın çıkınca mı sigorta yaptıracaksın' diyorsun. Ben de diyorum ki; olmayan bir yangın ihtimali için her gün evimin önünde itfaiye kamyonuyla bekleyemem. Windows bir gün 'lisans modelini' bana uymayacak kadar bozarsa, o gün geçerim Linux’a. Kurulumu 15 dakika! Yani senin 'stratejik risk' dediğin şey, bir formatlık canı olan bir geçiş süreci. Bugünün huzurunu, yarının düşük ihtimalli riskine kurban etmem.

3. Mutfaktaki Aşçı: 'Menüden kalkarsa aç kalmazsın' diyorsun. Kardeşim, Microsoft menüden yemeği kaldırırsa, karşı dükkana (Linux’a) geçerim, olur biter. Ama o yemek menüde olduğu sürece, mutfağa girip bulaşıkla, yağla, tarifle uğraşmam. Ben müşteriyim, paramı (veya vaktimi) veririm, hizmetimi alırım.

4. Navigasyon ve Direksiyon: 'Direksiyonun anahtarı cebimde olsun' diyorsun. Senin o anahtar cebinde ama araba çalışana kadar canın çıkıyor. Benim anahtarım kontakta hazır, tek çevirişte yoldayım. Navigasyon güncellenmezse, yolu zaten biliyorum; başka harita açarım. 2026 yılındayız, alternatifsiz değiliz ama 'alternatif var' diye de ana yolu bırakıp patikaya girmeyiz.

5. Neticede: Senin dediğin o 'tıkla ve unut' Linux’u hala bir şehir efsanesi. En ufak bir donanım uyuşmazlığında, bir ekran kartı güncellemesinde o 'tıkla' gidiyor, yerine 'terminale kod yaz' geliyor.

Sen dünyayı yöneten görünmez güçlerin, borsaların, sunucuların felsefesini yapmaya devam et; ben evimdeki bilgisayarda tıkır tıkır işimi görmeye devam edeceğim. Sen 'yönetişim' ve 'opsiyon' peşinde koşa dur, ben 'sonuç' ve 'huzur' peşindeyim.

Bu tartışma benim için burada biter. Çünkü sen sistemin 'nasıl' çalıştığına aşıksın, ben ise 'ne işe yaradığına'. Aramızdaki fark bu.

Hadi sana süper bilgisayarlarınla başarılar, bana da Windows’umla iyi uçuşlar! Namus sözümü de buraya son kez mühürlüyorum: Kullanmam dedim mi, kullanmam!"
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Birincisi:
Bir .deb paketini kurmak için otomasyon yazmak zorunluluk değildir. Çoğu modern Linux dağıtımında dosyaya çift tıklarsın, grafik paket yöneticisi açılır, “Kur” dersin ve biter. Yani anlattığı senaryo istisnai bir tercihi genelleştiriyor. Script yazmak bir mecburiyet değil, ölçek büyüdüğünde tercih edilen bir yöntemdir. Aradaki fark bu.

Windows’ta da tek tek kurulum yaparsın, doğru. Ama 10 makineye aynı yazılımı, aynı parametrelerle, sessiz modda, loglu ve tekrarlanabilir biçimde dağıtman gerektiğinde PowerShell, unattended install, deployment araçları devreye girer. Orada da artık “İleri, İleri, Son” romantizmi yoktur. Yani otomasyon bir eksiklik değil; büyümenin doğal sonucudur.

“Otomasyonun paradoksu” dediği şey aslında ölçek meselesidir.
Bir işi bir kere yapıyorsan çift tık yeterlidir.
Aynı işi yüz kere yapıyorsan otomasyon zaman kazandırır.

Bu, işletim sistemi ideolojisi değil; mühendislik matematiğidir.

İkinci mesele “esneklik mi eziyet mi?”

Esneklik, sistemi yamalamak değildir. Esneklik, sistemi senin iş akışına uydurabilmektir. Windows çoğu kullanıcı için hazır bir akış sunar; bu doğru. Linux ise hazır akış sunmakla kalmaz, akışı değiştirme izni de verir. Bu izin herkes için gerekli olmayabilir. Ama izin olması, yük olmak anlamına gelmez.

“Görsel karmaşa” meselesine gelirsek…
Terminal bir zorunluluk değil, bir araçtır. 2026’da yapay zekayla konuşarak iş yapıyoruz diyorsun ya — o yapay zekâların büyük bölümü hangi altyapı üzerinde çalışıyor dersin? Yine Linux tabanlı sistemler üzerinde. Yani o “karmaşa” dediğin katman, aslında senin konforunun arka planında sessizce çalışan mekanizma.

Asıl kritik nokta şu:
Windows kullanmak tembellik değildir.
Linux kullanmak çilecilik değildir.

Mesele, senin hangi katmanda değer üretmek istediğindir.

Eğer amacın yalnızca son kullanıcı olarak işini görmekse, Windows gayet mantıklı bir tercihtir. Kimse buna karşı çıkmıyor. Ama “ben çift tıkla işimi hallediyorum” demek, altyapı bilgisiyle uğraşan insanları zaman kaybeden hobiciler gibi göstermek olur. O altyapı bilgisi sayesinde bulutlar, veri merkezleri, finans sistemleri ayakta duruyor.

Bir de şu var:
“Ben mesaiyi bitirdim, ikinci çayı koydum” diyorsun. Güzel.Afiyet olsun
Ama sistemle hiç uğraşmamak bazen konfor değil, görünmez bağımlılıktır. Fark, kriz anında ortaya çıkar.

Nazik ama net bir cümleyle toparlayayım:

Sen işletim sistemini araç olarak görüyorsun. Ben de öyle görüyorum.
Sen hazır anahtar teslim araç tercih ediyorsun.
Ben gerektiğinde kaputunu açabileceğim araç tercih ediyorum.

İkisi de yoldur. Ama biri diğerini “zaman israfı” diye küçümsemeye başladığında, tartışma teknik olmaktan çıkar, tercih tartışmasına döner.

Son söz:
Çift tıkla mutluysan ne güzel.
Ama script yazan adamın zamanı boşa harcadığını sanma. O adam, belki de yarın senin çift tıkla kullandığın sistemin altyapısını tasarlıyordur....

Selametle.

“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön