Baskılı devre kartları (PCB'ler) yapay zekanın bir sonraki kurbanı olabilir

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21079 kez

Baskılı devre kartları (PCB'ler) yapay zekanın bir sonraki kurbanı olabilir

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Süregelen yapay zeka patlaması, bellek, depolama ve işlemci maliyetlerini zaten artırdı ve bu etkiler, bu bileşenleri içeren elektronik ürünlere de yansıdı. Yapay zeka veri merkezlerinin genişlemesinin etkisinin yakın zamanda azalması beklenmiyor ve daha da kötüsü, ABD ile İran arasındaki çatışma, tedarik zinciri aksamalarını kötüleştirirken yeni aksamalara da yol açma tehdidi oluşturuyor.

TrendForce'un haberine göre, yapay zeka veri merkezlerinden gelen talebin güçlü kalması nedeniyle DRAM ve NAND maliyetleri 2026 yılının ikinci çeyreğinde de artmaya devam edecek. Bu arada, teknoloji endüstrisi tedarik zincirinden kaynaklar Nikkei Asia'ya temel malzeme kıtlığının baskılı devre kartları ve diğer bileşenlerin fiyatlarını artıracağını bildirdi.

DRAM üreticilerinin üretim kapasitelerini sunucu ve yüksek bant genişliği gerektiren uygulamalara kaydırmaya devam etmesiyle, sözleşme fiyatlarının ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %58 ila %63 oranında artması bekleniyor. Veri merkezlerinden gelen talebin de aynı dönemde NAND flash fiyatlarını %70 ila %75 oranında artırması öngörülüyor.

Resim

Tedarik sıkıntısı nedeniyle dizüstü bilgisayarlar ve oyun cihazları için fiyat artışlarının devam etmesi beklenirken, akıllı telefonlar üzerindeki etki biraz daha az şiddetli olacaktır. Katı hal sürücü (SSD) tedarikinin de bu yıl daralması ve 2027 sonu veya 2028'den önce iyileşmesi beklenmiyor.

ABD ve İran arasındaki devam eden savaşın da teknoloji fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırması bekleniyor. Çatışma, nakliye yollarını önemli ölçüde yavaşlatarak sadece petrolün değil, günlük ürünler için hayati önem taşıyan birçok diğer ham maddenin ve daha az bilinen bileşenlerin maliyetini de artırdı.

Resim

Örneğin, harici modülasyon lazerleri ve sürekli dalga lazerlerindeki kıtlık, alıcı-vericilerin ve bazı PCB türlerinin fiyatlarını artırabilir. Broadcom, PCB'ler için teslim sürelerinin altı haftadan altı aya uzadığını belirtti. Artan ulaşım maliyetleri, gümüş, bakır ve plastik fiyatlarına da yansıdı ve bu durum ambalaj maliyetlerini bile artırabilir. Eternal Materials COO'su Henry Chen, savaşın daha uzun sürmesi durumunda, şişe, plastik poşet ve eldiven gibi temel ürünlerde kıtlık yaşanabileceği konusunda uyardı.

Bu durum, yapay zeka patlamasının işlemci üretim kapasitesini de başka alanlara kaydırdığına dair önceki raporları takip ediyor . Intel ve AMD, Mart ayı başlarında tedarik zinciri sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını doğruladı; bu da Dell ve HP gibi OEM PC üreticilerinden %10 ila %15 arasında fiyat artışlarına yol açabilir.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/111917-me ... could.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 962 kez

Re: Baskılı devre kartları (PCB'ler) yapay zekanın bir sonraki kurbanı olabilir

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Bilgisayarlar zaten pahalı hali geldiler parası olan mümkünse sıfır bilgisayar alır fakat parası az olan da ikinci el bilgisayar alır kullanır yani çünkü bu gidişle zamanla bilgisayarların lüks olup sadece zengin insanların kullanabileceği bir makine haline geleceğini düşünüyorum, umarım yanılırım
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde (Türkiye gibi) Mümkünse taksitle alışveriş yapın sıfır bilgisayar alıp mesela 12 ay vade ile 50 bine Pc alan biri vade farkı ile 70 bin ödemiş bile olsa ortalama gerçek enflasyon %100 dersek aslında bir yılın sonunda O bilgisayarı 70 bine değil 35 bin TL ye almış olur (Paranın satın alma gücü meselesi) . Şahsen ben olsam öyle yapardım.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 962 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Kredi kartım yok abi mecburen peşin almak zorundayım kredi kartı limiti yüksek olan veya bana güvenebilecek bir tanıdığım yok o yüzden bilgisayar almayı hep erteliyorum umarım bir gün başarır ve alırım.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Kayserilifatih yazdı: 03 Nis 2026, 15:24 Kredi kartım yok abi mecburen peşin almak zorundayım
Anladım, Umarım bir kolaylık bulunur. :?: