Bütün çeşitliliği denemek zorunda değilsin. En çok tavsiye edilen sürümlerin youtube videolarını izleyip ele. 5 ila 7 sürüme düş. Bunları sanal makineye kurarak en az 1 ay test et. Hangisini seviyorsan onu kullan. Yukarıdaki bir linux değil; linuxlara kurulabilen bir masaüstü ortamı. Tema gibi düşün. Windows11'e XP teması kuruyoruz ya, hah öyle.
Linux dağıtımlarını yapan ve sunanlar bir de kendi resmi masaüstü sürümlerini de seçip öyle yayınlarlar. Mesela Pardus ekibi XFCE ve GNOME olarak iki ayrı masaüstlü versiyon olarak yapıp yayınlar. Fakat XFCE ve GNOME sadece pardus'da kullanılmıyor; masaüstünü yapıp yayınlayan ekipler ayrı, bunları ekiplerden alıp yaptıkları dağıtıma monte edenler (işletim sistemi ekipleri) ayrı. İstisnai olarak kendi yaptıkları linux'a kendi masaüstü ortamı geliştirenler de var. Örnek Linux Mint. Bunu yapan ekip, "Cinnamon" adlı bir masaütü ortamı yaparak amiral gemisi olan "Linux Mint Cinnamon" sürümlerine eklediler.
Yine şey var... Eeee, hatırlayamadım. (düşünürken yazmak çok zevkli

)Yav çinlilerin bir işletim sistemi var birşeyfish os geçende birinize tavsiye etmiştim, bak o masaüstü o sürümü yapan ekip tarafından geliştirildi. Hah hatırladım Deepin linux'un masaüstü ortamı da yine "Deepin Desktop Environment - Deepin masaüstü Ortamı" olarak biliniyor ve bu ekip tarafından geliştirildi.
SONUÇ:
Aslında zannettiğin kadar çok linux yok. Bir ekip bu işe heves ediyor, temelde aynı olan linux kerneli alıp, eklemeler süslemeler yapıp kendi linux sürümünü icadediyor.
Sen bunları bilmiyor muydun da ben bunları anlattım?
Dışarıdan okuyanları da düşün