Linux'la işim bitti. Windows gerçek bir rahatlık

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21038 kez

Linux'la işim bitti. Windows gerçek bir rahatlık

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

20 yıllık Linux deneyimimden sonra sonunda Windows'a geri dönüyorum. Her şeyi daha da kötüleştiren sürekli değişikliklere dayanamıyorum. Öncelikle, Linux'taki her çekirdek değişikliği eski yazılımları desteklemiyor ve her şeyi daha da kötüleştiriyor.

Windows 11'de 1997'den kalma Winamp 0.20 sürümünü hâlâ çalıştırabiliyorum, ancak Fedora ve Mint çok eski olduğu için en son Visual Studio Code veya NVM LTS'yi bile çalıştıramıyorum. Evet, Fedora 42'ye yükselttim ve en son Mint'i denedim: dnfdragora bozuk, yazı tipleri Hyperreal'i yükledikten sonra bile daha da kötü ve göz yorgunluğuna neden oluyor, performans daha da kötü.

Son damla ise X'in kullanımdan kaldırılması oldu. Wayland çok kötü:

1. Eski Synaptics dokunmatik yüzey sürücüsünü desteklemiyor ve bunun yerine, hassas olmayan ve kalitesiz Libinput sürücüsünü kullanmanız gerekiyor. Ve hayır, sorun benim donanımım değil - birçok kişi bu sorunla karşılaşıyor. Dell, Lenevo ve Acer'da test edildi... Libinput hepsinde işe yaramaz.

2. Wayland yayın yapmak için berbat. XI'i kullanarak ekranımı ve 4K içeriğimi televizyonuma sorunsuz bir şekilde kablosuz olarak aktarabiliyorum. Wayland'da ise titrek, maksimum çözünürlük 1080p ve yine de dalgalı.

3. Wayland, sade ve düşük kontrastlı pencere dekorasyonuyla tüm uygulamalarınızı çirkinleştiriyor ve ekrana gri bir ton veriyor; hatta bu durum VLC ve SMPlayer'da video oynatmak için bile geçerli.

XFCE iyi ama libinput sürücüsüyle GNOME kadar hantal. X artık ödünç alınmış bir zamanda yaşadığına göre, trenden inip Windows'a tekrar alışmak en iyisi.

GNOME'un düzgün bir masaüstü işletim sistemi gibi çalışması için hâlâ eklentilere ihtiyacı var. Fedora bile Gnome Tweaks ile önceden yüklenmiş olarak geliyor, sanki onlar bile bir şeyler yapmak için eklentilere ihtiyaç duyacağınızı biliyormuş gibi. Ve o zaman bile... mantıksız ve sebepsiz yere aptalca: Dosyanızın senkronize olup olmadığını görmek mi istiyorsunuz? Durun bakalım, Dropbox, Megasync veya başka bir şey için sistem tepsisi bildirimi yok. Sistem tepsisi bildirimini yüklemeye gidin... Durun bakalım, en son GNOME sürümünü kullanıyorum ve bir eklenti sürümü beklemem gerekiyor.

KDE hâlâ çökmelere meyilli. Hayır, bu bir şaka değil... bu bir gerçek ve reklamcıların ne dediğine rağmen günümüzde de yaşanıyor. En az bir veya iki kez çökmediği bir hafta bile geçmiyor.

En son Linux çekirdeği, grub dosyasını düzenlemez, nomodset'i kaldırmaz ve Intel sürücü satırını ekleyemezseniz, 2019 öncesi üretilmiş bir Dell dizüstü bilgisayarı çökertiyor. Güncelleme veya düzeltme yok. Haftalarca çözüm aradıktan sonra bir çözüm bulmanız gerekiyor.

Üzgünüm, bu subreddit'in Windows odaklı olduğunu biliyorum ama bunu Linux'u denemeyi düşünen herkes için bir uyarı olarak görmek istedim. Sakın denemeyin. Windows mükemmel olmayabilir ama Linux'tan milyon kat daha iyidir.

Kaynak :
https://www.reddit.com/r/windows/commen ... e_comfort/
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 961 kez

Re: Linux'la işim bitti. Windows gerçek bir rahatlık

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Linux'ün desteği fazla yok çünkü tüm geliştiriciler Windows'a kaymış durumda o yüzden kendimi ben de sürekli elle sisteme her bir işlemde ayar yapmak zorunda hissediyorum fakat bu windowsta kolay kolay olmuyor çünkü herşey otomatik çalışıyor ve bu ve bunun gibi Linuxteki türlü sorunlar yüzünden ben de Linux kullanmıyorum
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3965 kez

Re: Linux'la işim bitti. Windows gerçek bir rahatlık

Mesaj gönderen root@localhost »

Kardeşim biz boşuna vazgeçmedik. Ben Gentoo Tabanlı, sabayonlinux un tr destek forumunu. Adminiydim. Bir zamanlar resmi distrohopper dim. Sabahlara kadar distro denerdim. Hataları bildirirdim. Gentoo ile beyincigimizi yitirdik. Paketci mi olmadık, çevirmen mi olmadık. Yok olmuyor. Olmayacak.

Çok daha onceleri böyle olacağı belli idi. 2008 2009 civarı taaa Fransa dan evime orjinal linux dağıtımı DVD si gönderen Canonical(Ubuntu sahibi) bugün aynı şirket değil. (Ücretsiz olarak)

Linux amacından şaştı. Amacı dışına çıktı. Linux gariban dostu bütçe dostu düşük sistem gereksinimleri ile kullanılabilir sistem olmaktan çıktı. İlk olarak kernel ile bunu bitirdiler. Eski sistemleri tü kaka yaptılar.

Bir gecede yeni kernel li sistemleri kullanamamaya başladık. Sonra hatalarını anladılar. Kısmı düzeltmeler yaptılar. Boş.

Linux a üst makamlardan birileri el attı bu belli.

Windows şu haliyle tarihin en kullanılabilir işletim sistemi dir. .NET

“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön