20 yıllık Linux deneyimimden sonra sonunda Windows'a geri dönüyorum. Her şeyi daha da kötüleştiren sürekli değişikliklere dayanamıyorum. Öncelikle, Linux'taki her çekirdek değişikliği eski yazılımları desteklemiyor ve her şeyi daha da kötüleştiriyor.
Windows 11'de 1997'den kalma Winamp 0.20 sürümünü hâlâ çalıştırabiliyorum, ancak Fedora ve Mint çok eski olduğu için en son Visual Studio Code veya NVM LTS'yi bile çalıştıramıyorum. Evet, Fedora 42'ye yükselttim ve en son Mint'i denedim: dnfdragora bozuk, yazı tipleri Hyperreal'i yükledikten sonra bile daha da kötü ve göz yorgunluğuna neden oluyor, performans daha da kötü.
Son damla ise X'in kullanımdan kaldırılması oldu. Wayland çok kötü:
1. Eski Synaptics dokunmatik yüzey sürücüsünü desteklemiyor ve bunun yerine, hassas olmayan ve kalitesiz Libinput sürücüsünü kullanmanız gerekiyor. Ve hayır, sorun benim donanımım değil - birçok kişi bu sorunla karşılaşıyor. Dell, Lenevo ve Acer'da test edildi... Libinput hepsinde işe yaramaz.
2. Wayland yayın yapmak için berbat. XI'i kullanarak ekranımı ve 4K içeriğimi televizyonuma sorunsuz bir şekilde kablosuz olarak aktarabiliyorum. Wayland'da ise titrek, maksimum çözünürlük 1080p ve yine de dalgalı.
3. Wayland, sade ve düşük kontrastlı pencere dekorasyonuyla tüm uygulamalarınızı çirkinleştiriyor ve ekrana gri bir ton veriyor; hatta bu durum VLC ve SMPlayer'da video oynatmak için bile geçerli.
XFCE iyi ama libinput sürücüsüyle GNOME kadar hantal. X artık ödünç alınmış bir zamanda yaşadığına göre, trenden inip Windows'a tekrar alışmak en iyisi.
GNOME'un düzgün bir masaüstü işletim sistemi gibi çalışması için hâlâ eklentilere ihtiyacı var. Fedora bile Gnome Tweaks ile önceden yüklenmiş olarak geliyor, sanki onlar bile bir şeyler yapmak için eklentilere ihtiyaç duyacağınızı biliyormuş gibi. Ve o zaman bile... mantıksız ve sebepsiz yere aptalca: Dosyanızın senkronize olup olmadığını görmek mi istiyorsunuz? Durun bakalım, Dropbox, Megasync veya başka bir şey için sistem tepsisi bildirimi yok. Sistem tepsisi bildirimini yüklemeye gidin... Durun bakalım, en son GNOME sürümünü kullanıyorum ve bir eklenti sürümü beklemem gerekiyor.
KDE hâlâ çökmelere meyilli. Hayır, bu bir şaka değil... bu bir gerçek ve reklamcıların ne dediğine rağmen günümüzde de yaşanıyor. En az bir veya iki kez çökmediği bir hafta bile geçmiyor.
En son Linux çekirdeği, grub dosyasını düzenlemez, nomodset'i kaldırmaz ve Intel sürücü satırını ekleyemezseniz, 2019 öncesi üretilmiş bir Dell dizüstü bilgisayarı çökertiyor. Güncelleme veya düzeltme yok. Haftalarca çözüm aradıktan sonra bir çözüm bulmanız gerekiyor.
Üzgünüm, bu subreddit'in Windows odaklı olduğunu biliyorum ama bunu Linux'u denemeyi düşünen herkes için bir uyarı olarak görmek istedim. Sakın denemeyin. Windows mükemmel olmayabilir ama Linux'tan milyon kat daha iyidir.
Kaynak :
https://www.reddit.com/r/windows/commen ... e_comfort/