SysLinuxOS 13 (for System Integrators), ileri düzey Linux kullanıcıları, sistem entegratörleri ve sistem yöneticileri için hazırlanmış özel bir GNU/Linux dağıtımıdır.
Bu işletim sistemi Debian 13 “Trixie”’ye dayanır, yani Debian’ın kararlı yapısını ve güvenliğini temel alır ama üzerine profesyonel kullanım için ekstra yazılımlar ve ayarlar eklenmiştir. Debian tabanlı olması, paket yönetimi ve sistem mimarisinin Debian ile uyumlu olduğu anlamına gelir.
Birincil hedef kitlesi, ağlar ve sistemlerle yoğun şekilde çalışan profesyonellerdir. Bu kişiler için özellikle önceden yapılandırılmış araçlar, analiz ve yönetim programları bu dağıtımda hazır olarak gelir. Normal bir masaüstü kullanıcısı için tasarlanmamıştır; daha çok teknik bilgi ve deneyim gerektirir.
Kurulum şekli açısından, SysLinuxOS 13 hem canlı ortamda (Live) çalışabilir hem de sabit diske kurulabilir. Live olarak USB’den başlatmak, kurulum yapmadan doğrudan test ve kullanım olanağı sağlar. Kalıcı kurulum istenirse yine bun için gelen grafiksel kurucu kullanılabilir.
Dağıtımın iki farklı masaüstü ortamı sürümü vardır: MATE (hafif ve klasik) ve GNOME (modern, daha görsel). Her iki sürüm de benzer araç setleriyle gelir ve kullanıcı tercihlerine göre seçilebilir.
Teknik olarak, sistemde Liquorix adı verilen özelleştirilmiş bir Linux çekirdeği (kernel) kullanılır. Bu çekirdek, daha düşük gecikme ve iyi performans için yapılandırılmıştır; özellikle masaüstü ve ağ işlemleri gibi interaktif iş yüklerinde daha hızlı yanıt vermeyi amaçlar.
Önceden yüklü gelen yazılımlar ve araçlar oldukça geniştir; başlıcaları arasında şunlar bulunur: ağ analiz yazılımları (Wireshark, Nmap gibi), uzaktan erişim ve iletişim araçları (TeamViewer, Zoom, Firefox, Edge), bulut ve sanallaştırma araçları (Docker, VirtualBox), çeşitli sistem izleme ve yönetim araçları (Nagios, Zabbix, Monit), güvenlik yazılımları ve daha fazlası.
Kısaca özetlemek gerekirse, SysLinuxOS 13:
Debian tabanlı, stabil ve güvenli bir Linux dağıtımıdır.
Sistem entegrasyonu ve ağ yönetimi için önceden yapılandırılmış bir ortam sağlar.
Profesyonel araçlarla zenginleştirilmiş hazır bir iş istasyonu sunar.
MATE ve GNOME gibi farklı masaüstü seçenekleri mevcuttur.
Eğer Linux sistem yönetimi, entegrasyon, ağ analizi ya da benzeri teknik işler için hazır bir ortam arıyorsanız, SysLinuxOS 13 böyle bir amaca uygun bir seçenektir.
Resmi Web Sayfası :
https://syslinuxos.com
Tanıtım Video'su :