AMD ve Meta, 100 milyar dolarlık yapay zeka anlaşmasına imza attı

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21038 kez

AMD ve Meta, 100 milyar dolarlık yapay zeka anlaşmasına imza attı

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

AMD ve Meta, 100 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen devasa bir yapay zeka çip anlaşmasını daha duyurdu. Yeni ortaklık kapsamında AMD, Meta'nın yapay zeka hedeflerini desteklemek için 6 gigawatt'a kadar AMD Instinct işlem gücü sağlayacak. Anlaşma, Meta'ya şirketin toplam hisselerinin yaklaşık %10'una denk gelen 160 milyon AMD hissesine kadar ödül verilmesini sağlayabilecek devasa bir performans tabanlı hisse teşvikini de içeriyor.

AMD , basın bülteninde Meta ile olan ortaklığını "yapay zeka altyapısını hızla ölçeklendirmek ve en yeni yapay zeka modellerinin geliştirilmesini ve dağıtımını hızlandırmak" amacıyla doğruladı. Bu amaçla AMD, Meta'ya AMD Helios raf tipi mimari sağlayacak ve ilk gigawatt'lık dağıtımın 2026 yılının ikinci yarısında başlaması bekleniyor. Çözüm, şirketin MI450 mimarisi üzerine kurulu özel AMD Instinct GPU'lar tarafından desteklenecek. Dağıtım ayrıca AMD'nin EPYC CPU'larını (Venice) ve ROCm yazılımını da kullanacak.

AMD Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Lisa Su, Meta ile yapılan ortaklığın "çok yıllık, çok nesilli bir iş birliği" olduğunu doğrularken, Meta CEO'su Mark Zuckerberg de ortaklığın uzun vadeli olduğunu belirtti. Şirketin yapay zeka hedeflerine işaret eden Meta'nın kurucusu, "kişisel süper zeka" sunma planlarından bahsetti.

AMD, Meta'nın hem altıncı nesil AMD EPYC işlemcileri hem de yeni nesil Verano EPYC işlemcileri için önde gelen müşterilerinden biri olacağını belirtiyor.

En önemlisi, anlaşma cömert bir hisse senedi teşviki içeriyor. AMD, Meta'ya "performansa dayalı bir varant" olarak 160 milyon adede kadar AMD adi hissesi verdiğini ve bu varantın "Instinct GPU sevkiyatlarıyla ilgili belirli kilometre taşlarına ulaşıldıkça" hak kazanacağını belirtiyor. Bu hisselerin ilk dilimi ilk gigawatt sevkiyatlarıyla birlikte hak kazanacak ve Meta daha fazla işlem kapasitesi satın aldıkça ek dilimler de artacak. Esasen, AMD, Meta'yı GPU'larını satın alması karşılığında şirket hisseleriyle ödüllendiriyor. Anlaşma, Ekim ayında duyurulan OpenAI ve AMD ortaklığıyla aynı kapsamda olup, aynı 6 gigawatt çip teklifi ve karşılığında %10 AMD hissesi içeriyor .

Wall Street Journal'a göre , anlaşmanın değeri 100 milyar dolardan fazla ve her bir gigawatt'lık işlem gücü AMD için on milyarlarca dolarlık gelir anlamına geliyor. Hisse senedi anlaşmasına gelince, AMD'nin Meta'ya hisse başına 0,01 dolardan 160 milyon hisseye kadar satın alma hakkı veren varantlar verdiği bildiriliyor. Tam hisse senedi ödülüne ulaşmak için AMD'nin hisse fiyatının 600 dolara ulaşması gerekiyor. Şu anda hisse senedi fiyatı 200 doların biraz altında işlem görüyor.

Bu haber, Meta'nın geçen hafta üretim veri merkezlerinde bağımsız Nvidia Grace CPU'larını da kullanmaya başlayacağını duyurmasının ardından geldi; şirket bu hamlenin tesisleri için watt başına performansta önemli bir sıçrama sağlayacağını belirtiyor.

Kaynaklar :
https://www.tomshardware.com/tech-indus ... llion-deal
https://www.neowin.net/news/amd-lands-m ... a-centers/
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 961 kez

Re: AMD ve Meta, 100 milyar dolarlık yapay zeka anlaşmasına imza attı

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Bu yapay zekayı belli ki bir 10 sene falan böyle başımıza bela edecekler sonra ya düzlüğe çıkacaklar ya da tamamen bu yapay zeka balonunda zarar ederek daha fazla batacaklar. Hangisinin olacağını ben de ileride merakla bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10512 kez

Re: AMD ve Meta, 100 milyar dolarlık yapay zeka anlaşmasına imza attı

Mesaj gönderen burak35 »

Yapay zeka nın günlük hayata bu kadar çok entegre edilmeye çalışılmasını doğru bulmuyorum. Bence daha yolu ve zamanı var gibi.
Zira kullandığım donanımları yazıyorum, ve şu winowsu kurabilirmiyim sorunsuz çalışır mı gibi sorular soruyorum,
Ve bazı yapay zeka motorları sorunsuz çalışır derken, bazılarıda sorun çıkarabilir gibi şeyler söylüyo.
Yani birinin dediği diğerini tutmuyo. o yüzden çokta bel bağlamamak lazım.

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön