Yapay zeka, açık kaynaklı yazılımları dakikalar içinde kopyalayabiliyo

Programlama ve Script dilleri konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21282 kez

Yapay zeka, açık kaynaklı yazılımları dakikalar içinde kopyalayabiliyo

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Yapay zeka, açık kaynak topluluğunda bir hesaplaşmayı zorunlu kılıyor. Teknolojinin yazılımı büyük ölçekte kopyalama yeteneği, özellikle telif hakkı söz konusu olduğunda, yenilik ve sahiplenme arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor.

İki yazılım araştırmacısı yakın zamanda, modern yapay zeka araçlarının açık kaynaklı projelerin tamamını nasıl kopyalayabileceğini ve hem işlevsel hem de yasal olarak farklı görünen tescilli sürümler oluşturabileceğini gösterdi . Kısmen hiciv içeren bu gösteri, yapay zekanın kodlama inovasyonu, telif hakkı yasası ve modern internetin büyük bir bölümünün temelini oluşturan açık kaynak ilkeleri arasındaki uzun süredir var olan sınırları ne kadar hızlı bir şekilde bulanıklaştırabileceğini ortaya koyuyor.

Truffle Security'nin kurucusu Dylan Ayrey ve BM Kalkınma Programı'nda yazılım mimarı olan Mike Nolan, sunumlarında malus.sh adını verdikleri bir aracı tanıttılar. Bu hizmet, küçük bir ücret karşılığında "herhangi bir açık kaynak projesini yeniden oluşturabiliyor" ve web sitesinde "kurumsal dostu lisanslama ile yasal olarak farklı kod" olarak tanımlanan şeyi üretiyor. "Kaynak belirtmeye gerek yok. Telif hakkı kısıtlaması yok. Sorun yok."

Bu, hâlâ 19. yüzyıl emsal kararlarına dayanan fikri mülkiyet hukukunun 21. yüzyıl otomasyonuyla nasıl çatıştığının bir test davasıdır. ABD Yüksek Mahkemesi'nin Baker v. Selden kararı sonrasında, telif hakkının fikirleri değil, ifadeyi koruduğu anlaşılmıştır.

Bu sınır, mühendislerin orijinal kaynak koduna erişmeden sistemleri tersine mühendislikle incelediği bir yöntem olan temiz oda tasarımının ortaya çıkmasına yol açtı. Phoenix Technologies, 1980'lerde PC BIOS'unun kendi versiyonunu oluşturmak için bu tekniği kullanmasıyla ünlüdür.

Ayrey ve Nolan'ın deneyi, yapay zekanın temiz oda sürecini aylar yerine dakikalar içinde nasıl gerçekleştirebileceğini gösteriyor. Ancak daha hızlı olmak, mutlaka daha adil olmak anlamına gelmiyor. Geleneksel temiz oda çalışmaları, işlevselliği belgelemek ve çoğaltmak için insan ekiplerine ihtiyaç duyuyordu; bu da hem yasal denetim hem de önemli miktarda emek gerektiren bir süreçti.

Buna karşılık, yapay zeka aracılığıyla oluşturulan bir "temiz oda" birkaç komutla devreye sokulabiliyor; bu da bu tür çoğaltmanın hâlâ adil kullanım veya bağımsız yaratım olarak sayılıp sayılmadığı sorusunu gündeme getiriyor.

Resim

Sunum yapanlardan biri, temsili bir diyalog sırasında, "Eğer biz yapmazsak, başkası yapacak" diye belirtti. Kasıtlı olarak kışkırtıcı olan bu cümle, açık kaynak yazılım çevrelerindeki daha geniş bir endişeyi özetliyor: Yapay zeka modelleri kod tabanlarını neredeyse mükemmel bir şekilde – hatta bazen onları eğitmeye yardımcı olan kodları bile – taklit edebilirse, açık kaynak yazılımlar endüstriyel ölçekte tescilli ürünlere dönüştürülebilir.

Sunum yapanlar, açık kaynak kodunun her kullanımının risksiz olmadığını kabul ettiler. Açık kaynaklı günlükleme çerçevesi Log4j'deki büyük Log4Shell güvenlik açığı, şirketlerin topluluk tarafından sürdürülen yazılımlara olan bağımlılığının, tek bir gönüllünün projesini nasıl küresel bir güvenlik açığına dönüştürebileceğini ortaya koydu. Hatta Minecraft Java Edition'ın bile bu güvenlik açığına yanıt olarak hemen yamalanması gerektiğini belirttiler.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/111904-ai ... oblem.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 970 kez

Re: Yapay zeka, açık kaynaklı yazılımları dakikalar içinde kopyalayabiliyo

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Yapay zekaya bir yazılımın kodunu verdiğimizde zaten kendi belleğine kopyalıyor yani bunun ileride yazılım sahiplerinin zararına olacağını düşünüyorum çünkü sahipli yazılımın bile yapay zeka ile kopyalanıp insanlara sunulmasının telif hakkı ihlalleri davalarını arttıracağını ve bu durumda yapay zeka ile telif hakkı sahiplerinin sürekli bir şekilde çatışma içinde olacaklarını düşünüyorum
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Ben artık en küçük scriptleri bile exe şeklinde variyorum. Bugüne kadar olanların çoğunu yapay zeka çalmıştır.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2737 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

velociraptor yazdı: 03 Nis 2026, 14:52 Ben artık en küçük scriptleri bile exe şeklinde variyorum. Bugüne kadar olanların çoğunu yapay zeka çalmıştır.
İyi de bazı modeller var HEX olarak .exe dosyasını inceleyebiliyor. :-D Yani kaçamayız yapay zeka'dan etrafımızı çevirdiler admin...

Not:

Bu resim hoşuma gitti sevimli-espirili...
Resim
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Yapay zekanın bunu yapabilmesiiçin daha binlerce fırın ekmek yemesi lazım , yiyorsa inceleyip çalsın hodri meydan
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

velociraptor yazdı: 03 Nis 2026, 15:02 Yapay zekanın bunu yapabilmesiiçin daha binlerce fırın ekmek yemesi lazım , yiyorsa inceleyip çalsın hodri meydan
Ben okuduğumu/duyduğumu/yapay zeka geliştiricilerin gelecekteki öngörülerini söylemiştim.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Yapay zekanın en büyük zaafı fiziksel işleri yapamaması mesela bir kod çalışıyormu Windowsta deneyemez, HEX işi de deneme yaılma ile olan birşey kısacası o sebeple şu an için yapamaz, haa ilerde ne olur bilemem.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

velociraptor yazdı: 03 Nis 2026, 15:05 Yapay zekanın en büyük zaafı fiziksel işleri yapamaması mesela bir kod çalışıyormu Windowsta deneyemez, HEX işi de deneme yaılma ile olan birşey kısacası o sebeple şu an için yapamaz, haa ilerde ne olur bilemem.
Claude oluşturduğu kodu, izaole SANBOX'da çalıştırabiliyor.(sadece bilgilendirme amaçlı yazdım.haberin olsun diye)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Claude kullanmadım denerim :arrow:
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

velociraptor yazdı: 03 Nis 2026, 15:10 Claude kullanmadım denerim :arrow:
Elinden bırakamazsın.Ama önce bellek kayıtları özelliğini açman gerekir.

Bellek kayıtlarında nasıl kodlamalar istediğini özellikle belirt ki istediğin kodu al/kullan...

Bakabilir misin? aşağıdaki resim'e

Resim
Bunların tamamını beraber yaptık.Claude kodlama da bir numara....Kodların çalışma olasılığı %98.99...

Sorunun bağlamı çok önemli , istediğin neyse onun akış algorimasını yapıp ver.Hemen anlıyor.Ve istediğini veriyor.Tabii bunlar üye isen geçerli...
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Yapay zeka birer birer kodları çalsa bile birebir deneyemez yani kullanıcılara verir başta istediği kodları kullanıcı çalışıyor derse ona göre kendi belleğine çalışıyor olarak kopyalayıp kullanıcıya kodu verir yoksa durduk yere tamamen denese bile yapay zekanın kodun çalışıp çalışmadığını tastamam bilmesinin imkansız olduğunu düşünüyorum o yüzden yapay zeka "verdiğim kod çalıştı mı çalışmadı mı bana bildirir misin" diye kodu verdikten sonra sürekli yorum yapmanı istiyor.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Claude'nin kendine has kodlama ön izlemesi var.İzole SandBOX ortamında kodlar test ediliyor.Eğer hata bulursa düzeltiyor.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Çoğu yapay zekanın verdiği kod bende hatalı çıktı üzerinden geçmeden çalışmadı fakat ama bir ara Claude yapay zekasını da test eder fikrimi bildiririm.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 03 Nis 2026, 15:36 Çoğu yapay zekanın verdiği kod bende hatalı çıktı üzerinden geçmeden çalışmadı fakat ama bir ara Claude yapay zekasını da test eder fikrimi bildiririm.
Anonim kullanımda istediğini alamayabilirsin....Bunu baştan belirteyim de sonra da hayal kırıklığı olmasın...
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Alamazsam da aldırmam bir fake hesapla üye olurum sonra bakarım yoksa üyeliksiz kullanmak zaten imkansız görünüyor Claude'yi

“Programlama ve Script dilleri” sayfasına dön