GIF resmi transparan hale getirmek

Web tasarım, Web Programlama ve script dilleri konuları buraya
Kullanıcı avatarı
AykutT
Megabyte3
Megabyte3

GIF resmi transparan hale getirmek

Mesaj gönderen AykutT »

Arkadaşlar, sizlere fazlaca merak edilen bir sorunun photoshop'daki çözüm yöntemini anlatacağım. Biliyorsunuz, internette çeşitli yerlerden bulduğumuz GIF formatındaki resimlerin pek çoğu renkli (genellikle beyaz) fon üzerine oturtulmuştur. Herhangi bir siteye koyduğunuzda bu renkli fon birlikte görünür ve kötü bir görüntü oluşur. Pek çok kullanıcı, bu sorunun üstesinden resmi PNG formatına çevirerek gelir; fakat bu oldukça karışık bir yöntemdir. Şimdi anlatacağım yöntem sayesinde bu fonu kaldırabilir (yani resmi transparan hale getirebilir) ve resminizin siteyle uyumlu bir şekilde durmasını kolayca sağlayabilirsiniz.
Öncelikle renkli arka planı olan bir GIF resmi bulalım. Ben örnek olsun diye aşağıdaki resmi kullanıyorum.

Resim

Resmi Phoshop'a atalım. Attığımız bu GIF resmin üzerinde doğrudan doğruya işlem yapamayız. Öncelikle bunu RGB formatına çevirmemiz lazım. Bunun için hemen File -> New'e tıklıyoruz. GIF resmimizin öznitelikleriyle aynı olan yeni belgemizi açıyoruz. Background Contents'i Transparent olarak ayarlıyor ve renk modunun RGB'de olmasına dikkat ediyoruz.

Resim

Yeni belgemiz, arkada fon rengi olmayacak şekilde açıldı. Şimdi GIF resmimizi bu yeni belgeye taşıyalım. GIF resmimizi CTRL+A kısayolunu kullanarak seçiyor, CTRL+C ile kopyalıyor ve yeni belgemize CTRL+V kısayoluyla aktarıyoruz. Eski belgeyi isterseniz kapatabilirsiniz. Resmi aktardığımız yeni belgemizde, hala arkadaki beyaz fon duruyor. Bu fonu kaldırmak için Magic Tool'umuzu kullanıyoruz.

Resim

Magic Tool'umuza tıkladıktan sonra resim üzerindeki beyaz olan her yeri tıklıyor ve Delete tuşuyla tüm beyazlıkları siliyoruz. Zaten sildikçe alttan kareler görünmeye başlayacaktır. Eğer Magic Tool, istemediğiniz bölümleri (örneğin resim üzerinde kalması gereken herhangi bir bölüm olabilir) de seçiyorsa üst kısımdan Tolerance değerini düşürerek duyarlılığını azaltabilirsiniz. Böylece istemediğiniz bölümler seçilmemiş olur.
Bütün arka plan rengini kaldırdıysak eğer resmimiz bu hale gelecektir.

Resim

Hemen File -> Save For Web'i tıklıyoruz. Çıkan kutuda Transparency'i seçili hale getiriyor ve Save'e tıklıyoruz. Ve resmimiz bu hale geliyor.

Resim

Artık web sitesinin arka planıyla uyumlu hale geldi ve kötü görünmüyor. ;)

Eğer bir sorunla karşılaşırsanız buraya yazın, yardımcı olurum. ;)

Kolay gelsin.
En son AykutT tarafından 27 Nis 2009, 13:29 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21027 kez

Re: GIF resmi transparan hale getirmek

Mesaj gönderen velociraptor »

eline saglik aykut su Tolerance değeri kismini biraz daha acarsan (bir örnekle gösterirsen) memnun olurum , bu arada format degisikligi zekice , ben .gif te ayni islemi yapiyordum ve sonuc pek basarili olmuyordu
Kullanıcı avatarı
AykutT
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen AykutT »

Magic Tool'un çalışma prensibi aynı renk tonuna sahip bölgeleri seçmeye dayanıyor. Örneğin yukarıdaki verdiğim örnekte beyaz olan yere tıkladığımızda resimdeki bütün beyaz arka plan seçiliyordu. Tek yapmamız gereken Delete tuşuna basmak kalıyordu. Tolerance değeri, Magic Tool'un seçtiği renklerin duyarlılığını ayarlamaya yarıyor.
Başka bir örnek üzerinde göstereyim.

Resim

Karışık olduğu için bu resmi seçtim. Gördüğün gibi resmin arka planı yine beyaz. Ayrıca resmin kendi içinde, baş bölgesinde yine beyaz bölümler var. Magic Tool ile beyaz fonu kaldırmak istiyorum mesela. Hiçbir değer ile oynamadan direkt arkadaki beyaz bölüme tıklıyorum. Ve bu şekilde bir alanı seçiyor:

Resim

Arka planı seçmesi tamam da, resmin içinde kalması gereken yine aynı tonda bir bölgeyi de seçmiş. Bu şekilde Delete tuşuna basarsam resim biçimsiz durur.
Bu yüzden hemen üst kısımdanki Tolerance değerini biraz düşürüyorum. Ben de 20 olarak ayarlıymış, 10'a düşürüyorum. Tekrar beyaz arka plana tıkladığımda bu sefer aşağıdaki gibi bir bölümü seçiyor.

Resim

Gördüğün gibi resmin üzerindeki herhangi bir beyazlık seçili değil. Delete tuşuna bastığımda resimden herhangi bir bölüm de silinmemiş olacak. Kıssadan hisse, Tolerance değeri düştüğü zaman magic tool'un seçme duyarlılığı azalıyor. Geçişli bölgelerdeki renkleri seçmiyor. Arttığı zaman da duyarlılığı artıyor. En ufak bölgelerdeki renkleri bile seçebiliyor. ;) Umarım biraz daha açıklayıcı olmuştur.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Tolerance degeri kismini bilmiyordum, Tesekrler , bende hemen kendimin cok kullandigi konu ile alakali bir kücük ilave yapayim , mesela secim yaptiktan sonra bazi bölgeler secilmez (koltukalti kismi vs..) bunun üstesinden gelmek icin asagidaki resme bakiniz:

Resim
Kullanıcı avatarı
diceratops
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen diceratops »

Normal Bir Resimi Nasıl Transparan Yapabiliriz ?
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

resmin zemini önemli rol oynuyor , polygonal lasso tool ile resmi distan sec ve arka plani yoket (aklima hemen gelen cözüm bu) , resmi burada veririsen bizde bakariz
Kullanıcı avatarı
diceratops
Megabyte3
Megabyte3

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
AykutT
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen AykutT »

Yukarıda anlattığım yöntemi uygulayıp GIF yada PNG olarak kaydedersen rahatça transparan yapabilirsin. İster normal resim (normal resim nasıl oluyorsa artık) olsun, ister anormal resim olsun.

Ayrıca GIF yada PNG gibi formatlardaki resimlerle çalışırsan daha kaliteli sonuçlar elde edersin. Tahminimce sonucu avatar yapacaksın. Google'da PNG uzantılı bir Logitech logosu buldun mu işin tamamdır. Tek yapman gereken boyutunu ufaltmak.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

bence avtari gayet hos duruyor
Kullanıcı avatarı
diceratops
Megabyte3
Megabyte3

Çok teşekkürler... :))
Kullanıcı avatarı
diceratops
Megabyte3
Megabyte3

Bu arada nasıl yaptığınıda anlatırmısın...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

aykutun yöntemi , yani googleye logitech png yazdim , ve buldugumun sadece boyutunu kücülttüm ;)
Kullanıcı avatarı
AykutT
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen AykutT »

Bazen nedense bütün bunları boşuna yazdığımı düşünüyorum. :) Okuyan ve uygulayan ya sen oluyorsun abi yada yazan kişi oluyor.
Kullanıcı avatarı
diceratops
Megabyte3
Megabyte3

İkinizede ilginiz için teşekkürler.Bir sorum daha olacak.Şimdi gif ve png uzantılı resimlerde daha iyi görüntü kalitesi alıyoruz ya , normal (jpeg) bir resmi en iyi şekilde gif veya png'ye nasıl çevirebilirim ? Paint demeyin , denedim renkler acayip bozuldu.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

jpeg transparan olmuyor (oluyorsa bile ben bilmiyorum, ancak bir jpeg/jpg yi gif veya png formatina aldiktan sonra transparan yapabiliriz) , gif transparan olsa bile kalitesi png kadar iyi olmuyor , sen jpeg resmi burada ver ben de burada nasil yaptigimin videosunu vereyim