Az önce DuckDack Ai (GPT-5) sordum bunu...velociraptor yazdı: 03 Nis 2026, 15:05 Yapay zekanın en büyük zaafı fiziksel işleri yapamaması mesela bir kod çalışıyormu Windowsta deneyemez, HEX işi de deneme yaılma ile olan birşey kısacası o sebeple şu an için yapamaz, haa ilerde ne olur bilemem.
TRWE_2012
Bazı yapay zeka modelleri artık .exe dosyasını analiz edip kodları açığa çıkartıyor muş diye duydum gerçek mi? bu yoksa asparagas söylenti mi?
GPT-5
Kısaca: Gerçek — kısmen.
1.Bugün LLM’ler (büyük dil modelleri) tek başına .exe çalıştırıp analiz etmez, ama Ghidra/IDA/Binary Ninja gibi decompiler/disassembler araçlarıyla entegre edilip disasm/decompile çıktısını yorumlayarak, fonksiyonların ne yaptığına dair özet, isimlendirme, zafiyet tespiti ve bazen C-benzeri pseudo-kod üretebiliyorlar.
2.Ancak orijinal, anlamlı kaynak kodunu “tam olarak” geri getirmek genelde mümkün değil: derleyici optimizasyonları, sembol eksikliği, strip edilmiş/packed/obfuscated dosyalar ve yüksek seviyeli yapıların kaybı bunu zorlaştırır. Çıkan kod sıklıkla değişken/fonksiyon isimleri olmadan ve hatalarla gelir.
3.Son yıllarda AI destekli araçlar ve araştırmalar (LLM destekli vulnerability-detection, MCP entegrasyonları vb.) gösterebiliyor ki modeller küçük/orta boyutlu, iyi davranışlı örneklerde işe yarıyor; büyük/karmaşık veya kasıtlı gizlenmiş kötü amaçlı kodlarda hâlâ sınırlamalar var.
Sonuç olarak “AI .exe’yi açıp orijinal kaynak kodu sihirli şekilde çıkarıyor” söylemi abartı; ama AI bugün tersine mühendislik işini hızlandırıyor ve ilk değerlendirmeleri, zafiyet tespitini ve yorumlamayı epeyce iyileştiriyor.
Verdiği kaynaklar :
https://arxiv.org/html/2505.22010v1
https://quesma.com/blog/introducing-binaryaudit/
Bana göre bu ifade önemli , iş bitirilmiş çoktan...! , kodlama/koder/yazılım cephesinde ( kalesinde ) "GEDİK" açılmıştır.Bunun gerisi gelir.
1.Bugün LLM’ler (büyük dil modelleri) tek başına .exe çalıştırıp analiz etmez, ama Ghidra/IDA/Binary Ninja gibi decompiler/disassembler araçlarıyla entegre edilip disasm/decompile çıktısını yorumlayarak, fonksiyonların ne yaptığına dair özet, isimlendirme, zafiyet tespiti ve bazen C-benzeri pseudo-kod üretebiliyorlar.