Yapay zeka, açık kaynaklı yazılımları dakikalar içinde kopyalayabiliyo

Programlama ve Script dilleri konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2738 kez

Re: Yapay zeka, açık kaynaklı yazılımları dakikalar içinde kopyalayabiliyo

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

velociraptor yazdı: 03 Nis 2026, 15:05 Yapay zekanın en büyük zaafı fiziksel işleri yapamaması mesela bir kod çalışıyormu Windowsta deneyemez, HEX işi de deneme yaılma ile olan birşey kısacası o sebeple şu an için yapamaz, haa ilerde ne olur bilemem.
Az önce DuckDack Ai (GPT-5) sordum bunu...
TRWE_2012
Bazı yapay zeka modelleri artık .exe dosyasını analiz edip kodları açığa çıkartıyor muş diye duydum gerçek mi? bu yoksa asparagas söylenti mi?

GPT-5
Kısaca: Gerçek — kısmen.

1.Bugün LLM’ler (büyük dil modelleri) tek başına .exe çalıştırıp analiz etmez, ama Ghidra/IDA/Binary Ninja gibi decompiler/disassembler araçlarıyla entegre edilip disasm/decompile çıktısını yorumlayarak, fonksiyonların ne yaptığına dair özet, isimlendirme, zafiyet tespiti ve bazen C-benzeri pseudo-kod üretebiliyorlar.

2.Ancak orijinal, anlamlı kaynak kodunu “tam olarak” geri getirmek genelde mümkün değil: derleyici optimizasyonları, sembol eksikliği, strip edilmiş/packed/obfuscated dosyalar ve yüksek seviyeli yapıların kaybı bunu zorlaştırır. Çıkan kod sıklıkla değişken/fonksiyon isimleri olmadan ve hatalarla gelir.

3.Son yıllarda AI destekli araçlar ve araştırmalar (LLM destekli vulnerability-detection, MCP entegrasyonları vb.) gösterebiliyor ki modeller küçük/orta boyutlu, iyi davranışlı örneklerde işe yarıyor; büyük/karmaşık veya kasıtlı gizlenmiş kötü amaçlı kodlarda hâlâ sınırlamalar var.

Sonuç olarak “AI .exe’yi açıp orijinal kaynak kodu sihirli şekilde çıkarıyor” söylemi abartı; ama AI bugün tersine mühendislik işini hızlandırıyor ve ilk değerlendirmeleri, zafiyet tespitini ve yorumlamayı epeyce iyileştiriyor.

Verdiği kaynaklar :
https://arxiv.org/html/2505.22010v1
https://quesma.com/blog/introducing-binaryaudit/

Bana göre bu ifade önemli , iş bitirilmiş çoktan...! , kodlama/koder/yazılım cephesinde ( kalesinde ) "GEDİK" açılmıştır.Bunun gerisi gelir.
1.Bugün LLM’ler (büyük dil modelleri) tek başına .exe çalıştırıp analiz etmez, ama Ghidra/IDA/Binary Ninja gibi decompiler/disassembler araçlarıyla entegre edilip disasm/decompile çıktısını yorumlayarak, fonksiyonların ne yaptığına dair özet, isimlendirme, zafiyet tespiti ve bazen C-benzeri pseudo-kod üretebiliyorlar.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 972 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Ben exe'nin içeriğini açtığımda karmaşık klasörler görüyorum belki yapay zeka o karmaşık klasörlerin içeriğini çözerse ne olduğunu bilebilir ki onun için de epey bir zaman harcaması gerekir diye düşünüyorum şahsen ben çözmeye uğraşmam kendi kodumu kendim yazarım işi bitiririm.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21292 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Tam tahmin ettiğim gibi henüz Yapay zeka Exe leri çözümleyemiyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10586 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Yazılımcılar buna tepki gösterir. Ben olsam bende gösteririm. Umarım exe leri açıp editleyemez.

“Programlama ve Script dilleri” sayfasına dön